»Ana, koliko na mesec lahko zapravim za oblačila in obutev?«

Budget

»Ana, koliko na mesec lahko zapravim za oblačila in obutev?«

To vprašanje mi ženske pogosto zastavijo na srečanjih (le kdo drug, kot ženske 😊). Hmmm, kaj bi rekli? Lahko vam zaupam, da je v prvi vrsti vse odvisno od … Naših prihodkov, potreb, od narave našega dela, življenjske vloge v kateri se nahajamo in od tega kakšni smo že po naravi. Ali smo zapravljivci ali pa nam gre denar težje iz rok …

Obstaja kar nekaj raziskav, predvsem v ZDA, ki nam postrežejo z zelo zanimivimi podatki. Pa si jih poglejmo nekaj:

  • Povprečna odrasla oseba med 25 in 34 letom starosti porabi 161 USD / mesec, med 35 in 44 letom pa porabi 209 USD / mesec. Torej nekoliko več. Kar je logično, glede na to, da so navadno takrat prihodki višji in prav tako potrebe. Povprečna družina porabi 1.800 USD / mesec.
  • Sicer pa velja, da naj bi vrednost omare znašala med 1.000 in 2.500 USD. Od tega naj bi imele ženske za kar 600 USD oblačil, ki jih ne uporabljamo in na katerih se praktično nabira prah.
  • Kar 32 % žensk ima v svoji omari več kot 25 parov čevljev. Uh, to je res veliko. Priznam, jaz nisem niti na polovici tega.

In koliko ženske zapravimo tekom celega življenja?

Irena Rugel Krajcer, osebna stilistka, modna oblikovalka in kostumografinja ter avtorica knjige Nimam nič za oblečt (VEČ …), ki sem jo gostila na kar treh razprodanih delavnicah, nam je postregla še z naslednjimi podatki:

V ZDA povprečna ženska, ki živi cca 80 let porabi cca 125.000 USD za oblačila in dodatke. V svojem življenju pa si kupi:

  • 3.100 različnih kosov,
  • 145 torbic,
  • 185 oblek,
  • 270 parov čevljev.

Ja, ni malo, kajne? Kako je pa pri nas, v Sloveniji? Nič kaj dosti drugače, če mene vprašate. Ženske smo si zelo različne. Tako kot so nekatere na tem področju zelo skromne, so druge na tem področju res prave zapravljivke.

Rekord kar 800 evrov / mesec za oblačila

Pred leti je k meni na finančni coaching prišla gospa, ki je na mesec za oblačila zapravila kar 800 evrov! To je bil rekord, s katerim sem se jaz osebno srečala v vseh teh letih. Največja izziva pri vsem tem pa sta bila predvsem naslednja dva:

  • gospa je živela iz meseca v mesec in sploh ni vedela zakaj je temu tako (enostavno ni imela občutka, da za oblačila toliko zapravi, ni imela nobenega nadzora nad denarjem) in
  • kljub temu, da je toliko porabila za oblačila, je imela še vedno občutek, kot da še vedno nima nič za oblečt.

Vem, žalostno, pa vendar resnično. Ženske pogosto slabo voljo kompenziramo z nakupovanjem. No, ali pa s hrano. In ne eno, ne drugo ni prava rešitev. In ko gre za oblačila, je finančna posledica nespametnega nakupovanja lahko usodna. Tako usodna, da nas pripelje do blokiranih računov.

Končno … Koliko na mesec lahko zapravimo za oblačila?

Kot sem že na začetku napisala, odvisno. : ) Ne, vedno obstajajo neki okvirji, ki se jih je dobro držati, da ne zaidemo iz poti in da nam ostane denar še za položnice in življenje. Tako kot sem pred časom že pisala o pravilu 10 : 10 : 80 (več v moji knjigi Anini finančni recepti), obstaja tudi priporočljiv % za oblačila. Ta znaša nekje 5 % naših prihodkov. In zdaj si lahko hitro izračunate kaj pomeni, če naši prihodki znašajo 1.000, 2.000 evrov.

Kosi oblačil, ki jih moramo imeti

Poleg tega, da vemo koliko je priporočljivo zapraviti za oblačila, je pomembno, da vemo tudi kateri kosi oblačil so tisti, ki lahko čisto zadostijo našim potrebam. Irena nam je na delavnici pripravila spodnji seznam, ki ga bom danes delila z vami in katerega si dobro preberite. Jaz sem bila nad njim namreč zelo presenečena. Ko pa sem si ga podrobno pogledala, sem ugotovila, da ženske res v resnici ne potrebujemo dosti več.

Kako prosim? 5 % naših prihodkov?

Vem, 5 % naših prihodkov ni prav veliko, še posebej, če smo v poslovnem svetu, ko moramo biti vedno urejeni, se oblačila resnično hitro obrabijo (še posebej čevlji) … Pa vendar se moramo zavedati, da smo mi tisti, ki razporejamo svoj denar in v kolikor ga bomo za oblačila namenili več od priporočljivega, potem moramo nekje nekaj odvzeti, sicer bo naš račun klical na pomoč.

No, morda že kliče na pomoč, pa tega ne veste, zato predlagam, da TUKAJ hitro preverite, kateri so koraki, da bo vaš bančni račun v dobri kondiciji. 

Ana

P.S.: Kot zanimivost … Ko sem za pripravo tega prispevka brskala po spletu in iskala statistične podatke, sta se mi med samo besedilo vrnila naslednja oglasa (slika spodaj).

 

Poziv k nakupu čevljev in pa kredit. Zanimivo … Google bo moral še delati na algoritmu, ker res nisem prava oseba za tovrstne oglase. : )