Glavne sestavine za finančni uspeh premožnih

Budget

Glavne sestavine za finančni uspeh premožnih

Gotovo ste se tudi vi že kdaj prepustili sanjarjenju, da bi imeli na kupčku toliko denarja, da bi ga komaj uspeli prešteti. Pa ste se kdaj vprašali kako nekaterim uspe to doseči? Predlagam, da si preberete …

Poskusite se vživeti v vlogo tistih, ki imajo res veliko denarja … Kaj se je spremenilo? Kje živite? Kateri avto vozite? Kaj počnete? Če verjamete ali ne, vse to so zelo pomembna vprašanja, saj vam bodo odgovori povedali marsikaj o vas samih. V prvi vrsti boste spoznali, kdo v resnici ste. Sodite med tiste, ki jim je denar pomemben, da si kupijo še več stvari, dražje stvari, ali med tiste, ki jim denar predstavlja neodvisnost, varnost?

Med enimi in drugimi je namreč precejšnja razlika.

Kakšne odgovore pa bi dobili, če bi tiste, ki že imajo milijon in več, vprašali, kakšno je njihovo življenje? Katere so tiste navade ali pravila, ki jih upoštevajo oz. so jih upoštevali, da so danes tam, kjer so?

Osredotočeni so na dolgoročne cilje

Nikoli ne živijo z danes na jutri. Vedo, kaj je njihov primarni cilj, in to je finančna neodvisnost. Za ta cilj so se pripravljeni odreči marsičemu, medtem ko njihovi vrstniki, prijatelji, znanci živijo iz dneva v dan, od plače do plače. Pripravljeni so dodatno žrtvovati svoj prosti čas, se izobraževati, razvijati ideje, posel itn. Danes se torej žrtvujejo, da bodo jutri lepše živeli.

Imajo različne vire prihodkov

To je še kako pomembno, če želimo zaščititi svoje premoženje. Pomembno je, da ustvarimo vire prihodkov, ki nam še naprej omogočajo standard, ki ga želimo. Ne smemo staviti vsega na en posel. Prav tako ne moremo imeti vsega premoženja v nepremičninah ali delnicah. Premoženje je treba razporediti na način, da nam prinaša t. i. pasivne prihodke. Prav tako je dobro imeti posel, ki ustvarja prihodke, pri čemer sami nismo aktivno vpeti vanj.

Živijo pod svojimi zmožnostmi

Čeprav bi si lahko privoščili večje hiše, osebje, ki bi skrbelo zanje, dražje avtomobile, jim to običajno ni blizu. Raje imajo, če jih uvrščamo med povprečne ljudi. O svojem premoženju običajno niti ne želijo govoriti in ga še manj razkazovati. Njihov fokus je jasen, in to je uživanje življenja, pri čemer skrbijo, da ostajajo finančno neodvisni.

Poznajo razliko med potrebami in željami, zato se znajo izogniti impulzivnim nakupom

Zanimivo je, da več denarja ljudje imajo, manj jim pomeni materialni svet. Ste to že kdaj ugotovili? Veliko več jim pomenijo notranji mir, kakovostno preživljanje prostega časa, raziskovanje sveta, kultur itn.

Ja, kar veliki večini ljudi manjka, je ravno to – da znajo ločiti med tistim, kar resnično potrebujejo, in svojimi željami.

Njihov avtopilot je usmerjen v investiranje

Zavedajo se, da je čas denar in da mora denar delati zanje. Na kakšen način? Tako da se plemeniti in ustvarja donos. Seveda imajo pri tem postavljeno jasno naložbeno strategijo in ničesar ne prepuščajo naključju. Vedo le eno – če denarja ne bodo zaposlili, ga bodo čez čas izgubili. Pa to delajo sami? Ne, nikakor. Bogati se vedno obdajo s profesionalci/strokovnjaki, saj se zavedajo, da gredo le tako naprej in da vedno rastejo le ob boljših od sebe.

Investirajo le v tisto, kar razumejo

Neznano jim ni blizu, zato se na to področje ne spuščajo. Do potankosti raziščejo projekt, naložbo in se na podlagi informacij odločijo, ali je to zanje ali ne. Ni jim težko reči: »Ne, hvala. Tega ne razumem.« Zavedajo se, da bi jih lahko ravno pretirana želja po še več zapeljala in vplivala na njihovo vrednost premoženja.

Sami so gospodarji svojega življenja

Svojo usodo si krojijo sami in ob tem so rekli stop vsem tistim, ki bi jih želeli voditi v drugo smer.. So samozavestni in verjamejo vase in v svoje zmožnosti. So načrtovalci svoje poti in gredo na novo takrat, ko si to oni želijo. Ob oviri ne iščejo krivca okrog sebe, ampak se poglobijo vase. Vedno so usmerjeni v iskanje rešitev, ker verjamejo, da vedno obstajajo poti do cilja.

Navade premožnih so že dolgo razkrita skrivnost. Zagotovo ste že slišali za katero izmed njihovih navad. A pozor, bodite previdni, da ne ostane samo pri tem. Če želite spremembo, morate biti vi sami sebi ta sprememba. To storite tako, da tem navadam začnete slediti in se jih naučite uporabljati. Si torej želite biti finančno neodvisni? Potem je sedaj pravi trenutek, da začnete. Pri tem pa se držite pametnega nasveta: denar naj bolj trdo dela za vas kot vi delate za denar.

Če bi želeli izračunati, kje ste danes in koliko vam še manjka, da napredujete tudi v finančni starosti, pa le izpolnite Izračun finančne starosti, ki sva ga za vas pripravila z Mitjo.