Žal se ljudje, ki imajo veliko denarja počutijo zelo pomembni.

Budget

Žal se ljudje, ki imajo veliko denarja počutijo zelo pomembni.

Danes zjutraj sem v roke prijela otroško revijo … Revijo, ki je namenjena otrokom od 6. leta dalje. Gre za znano revijo, ki sem jo kot otrok tudi sama prebirala … Tema, ki me je še posebej “potegnila” je bila … Tema o denarju. Kaj pa drugega : ) Zgodba o denarju, kot je bilo naslov prispevka nas lepo popelje skozi zgodovino denarja – kako smo včasih plačevali (s školjkami, žitom, soljo itn.), kako je denar nastal, pa o kovancih in bankovcih in o nevidnem denarju.  Lepo in vsekakor pohvalno, da je nekdo sploh pripravljen pisati o tem.

En del prispevka s podnaslovom Kredit in dolg, varčevanje in medsebojna pomoč, pa mi je dal še posebej misliti. Pisalo je (prvi stavek): “Žal se ljudje, ki imajo veliko denarja, pa naj bodo to školjke, perje, zrna ječmena ali zlatniki, počutijo zelo pomembni. Hitro pozabijo na prijateljstvo in medsebojno pomoč …… In sem si rekla: “Vauuu, to pa je močan stavek. Si ne predstavljam kako bodo ob tem reagirali otroci? Hmmmm. Začela sem se spraševati … Kaj sploh pomeni veliko in kaj malo denarja? Je bolje imeti “malo” denarja? Kdo so vsi ti ljudje, ki imajo veliko denarja in pozabijo na prijateljstvo in medsebojno pomoč? Je to večina ali pa jih je morda le peščica? Vem – kompliciram, pa vendar … Kadar pišemo je zelo pomembno, da se zavedamo kakšno bo naše sporočilo bralcem.

Koliko je “veliko” in koliko “malo” denarja

Vsak človek ima svoje merilo. Ne rabim vam govoriti o mojih izkušnjah in o tem kako se ljudje odzovejo, ko jih na predavanjih vprašam koliko je za njih veliko denarja … Verjetno ste že sami pri sebi, v primerjavi z vašimi znanci, prijatelji ugotovili, da imamo zelo različne potrebe in merila. Za tistega, ki ima danes 200 €, bi lahko že 1.000 € pomenilo veliko. Za tistega, ki danes prejema 1.000 €, bi lahko že 2.000 € pomenilo veliko, itn. Zato je govoriti o tem koliko denarja je veliko in koliko malo, zelo težko. Odvisno je od vsakega posameznika, od njegovih potreb in želja. Velja pa dejstvo, da nikoli ne moremo zaslužiti toliko, kot lahko zapravimo. : )

Naj imamo raje “malo” denarja?

Del članka, ki sem ga izpostavila in govori o tem, da tisti, ki imajo veliko denarja hitro pozabijo na prijateljstvo in medsebojno pomoč … me je spomnil na moje prepričanje. Sama sem namreč vrsto let živela v prepričanju, da denar pokvari ljudi. Ja, si morate misliti. In kar nekaj časa sem potrebovala, da sem s tem prepričanjem opravila. Tisti, ki poznate mojo osebno zgodbo veste o čem govorim, tisti, ki je še ne pa si jo lahko preberete tukaj.  Nikakor si nisem želela “veliko” denarja. Koliko je bilo zame veliko? Toliko, da si lahko privoščim tisto kar si želim, ne rabim skrbeti ali bodo položnice plačane ali ne, grem na dopust, ko si to želim, si kupim avto brez kredita, po možnosti novega itn. Ja, tega si nisem želela. In zakaj si nisem želela denarja? Ker sem se bala … Bala sem se da, če bom imela veliko denarja, potem ne bom srečna. Tako kot nisem bila srečna kot otrok, kljub temu, da so imeli starši (bolje oče) veliko denarja … Kar nekaj časa sem rabila, da sem ugotovila, da razlog moje nesreče ni bil v denarju, temveč čisto nekje drugje – v mojem primeru v družinskih (ne)odnosih. Sem pa pri 18-tih izkusila kako je živeti z zelo malo denarja in kako to vpliva na naše življenje. Ni enostavno.

Ko opraviš s prepričanjem

Z delom na sebi, prebiranjem knjig, poslušanjem različnih webinarjev, z osebno rastjo, tako osebno kot poslovno sem skozi leta ugotovila, da ni denar tisti, ki pokvari ljudi, temveč smo mi sami tisti, ki mu damo posebno moč. Je pa potrebno paziti na to kaj komuniciramo navzven in to še posebej velja za naše otroke. Ni res, da ljudje, ki imajo veliko denarja pozabijo na medsebojno pomoč in na prijateljstvo. Ti je gotovo že prej niso nudili in tudi prijateljev niso imeli veliko. In to ne zaradi denarja. Zaradi njih samih. Zaradi tistega kar je bilo že v njih.

Nekoč sem na enem predavanju slišala misel, ki se mi je res vtisnila v spomin in mi dala misliti: “Denar ne pokvari ljudi. Denar samo poudari tisto kar je že v nas.” In to še kako drži …