Se sprašujete, kam je šel ves denar? Do prihranka, brez trpljenja!

Budget

Se sprašujete, kam je šel ves denar? Do prihranka, brez trpljenja!

Ljudje se pogosto niti ne zavedamo, kam vse gre naš denar. V veliki večini ga konec meseca že precej pogrešamo in se nato sprašujemo, le kam je šel ves denar, ob tem, da si nismo nič posebnega privoščili.

Slednje še posebej velja za nas ženske.

Iz svojih dolgoletnih izkušenj vidim, da pogosto ženske prevzamemo stroške hrane, otrok in pa še kakšen prispevek k stroškom bivanja. Hkrati plačamo »svoje« stroške za avto in kar naenkrat nam nič ne ostane.

Tako živimo iz meseca v mesec, iz leta v leto … Prevzamemo neke navade, ki nam jemljejo z računa malo po malo. V kolikor imamo ob sebi partnerja, potem odteka toliko več … In skozi leto kar naenkrat teh nepotrebnih izdatkov ni tako zelo malo.

Zato je dobro poznati tiste osnovne recepte, ki nam ne bodo več tako po nepotrebnem praznili denarnico in nam bodo obenem pomagali spremeniti tisti občutek, da si ničesar ne privoščimo v tistega, ko se bomo dobro zavedale kaj smo si privoščile.

Prevzemite nadzor nad denarjem

V kolikor si ne želite več delati le za položnice, potem je ključno, da ste ve gospodarice svojega denarja. Se dobro sliši, kajne? In kaj točno to pomeni? Da morate enostavno ve dati navodilo denarju kam naj gre.

V kolikor temu ne bo tako, potem bo denar šel po svoje. Tako kot gre verjetno danes, pri večini, ko takoj, ko prejmejo plačo le-ta odide za plačilo položnic, nujnih obveznosti in za nakupe, ki morda niti niso tako nujno potrebni.

Prevzeti nadzor je bilo pred letih veliko težje izvedljivo kot je danes. Danes nam namreč že banke omogočajo celosten pregled nad našo porabo in nam obenem omogočajo določitev okvirjev s katerimi gremo lahko proti svojim ciljem. Torej, izgovori, da nimamo časa ali da ne vemo kako se tega lotiti odpadejo. Danes lahko prevzamemo nadzor in gremo v akcijo!

Boste videle, po statistiki, naj bi kar 20 % naših prihodkov porabili za stvari, ki nam ne prinašajo zadovoljstva. Ne verjamete? Preverite pri sebi – za zadnji mesec ali dva, pa boste videle ali je bilo res vse vredno nakupa.

Znebite se limitov in kreditnih kartic

Vem, to je za nas ženske nekaj najtežjega … Predvsem reči zbogom karticam, našim zaveznicam. : ) A s tem, ko boste izbrale kartico, ki ni kreditna (ima torej oznako Debit) in bo po možnosti še brezplačna, boste poleg vseh stroškov, ki jih danes plačujete (vodenje računa, transakcij, dvig na bankomatu, posebej naročnina za kreditno kartico), na letnem nivoju prihranili mimogrede dvesto evrov ali več. Pri čemer vam torej ne bo potrebno nič kaj dosti spreminjati svojih navad. Enostavno si boste olajšale svoje poslovanje in obenem olajšale tudi vašo denarnico, ko ne bo tako polna kartic. : )

Za vse tiste, ki pa ste danes v limitu, pa nujno v akcijo, da se ga znebite. Vem, ko smo v limitu nimamo ravno občutka kako zelo drag je, pa vendar naj vam povem, da je to NAJDRAŽJA oblika financiranja. Ja, tako drag je, da se celo bolj splača najeti kredit.

No, pa da zdaj ne boste hitele najemati kredit in se po možnosti še dodatno zadolžile (hitro dobimo apetit, ko ne bi poplačevali le limita, ampak bi še nekaj zraven …). Počasi. Korak za korakom, saj vas lahko nove napake še več stanejo.

Nastavite si »autopilota«, ki vam bo pomagal napolniti t.i. likvidnostno vrečo ali vrečo za hude čase

Če kdaj, je takrat, ko nam gre dobro, čas, da napolnimo vrečo, ki nam služi za tiste malo manj prijetne čase. Kakšni ti časi so, smo lahko zelo dobro okusile v zadnjih mesecih in marsikatera jih na žalost okuša še danes. : (

Pa vendar je potrebno pogledati iz drugega zornega kota – kaj lahko danes spremenimo, da nam bo v prihodnosti bolje? To, da si napolnimo likvidnostno vrečo je gotovo eden prvih korakov. Ta korak bi moral biti pred našimi dolgoročnimi varčevanji, pred najemanjem posojil itn. Sicer nam je v večini to precej tuje, a verjamem, da se bo tudi v Sloveniji ta kultura kaj kmalu spremenila.

Na vašem računu si torej ustvarite trajnik v višini zneska, ki ga po vašem mnenju ta trenutek lahko daste na stran. Idealno bi bilo najmanj 10 % vaših prihodkov, a če bi bilo ta trenutek to za vas preveč, znesek ustrezno prilagodite. Bolj kot sama višina je pomembno, da začnete spreminjati svoje navade in ne čakate na konec meseca, če bo kaj ostalo … Boste videle, takoj bo drugačen občutek, ko boste vedele, da ste sposobne izboljšati vaše finančno stanje. Ja, ve to zmorete!

Ozrite se naokoli in optimizirajte stroške

Zelo pogosto vidim, kako smo vajeni nekaj plačevati, pri čemer že nekaj let nismo preverili kako je kaj pri konkurenci … Plačilo stroškov elektrike, plina, telefona, interneta …. To vse enostavno kar sprejemamo tako kot je in si ne vzamemo časa, da bi bodisi znižali ceno obstoječega paketa (ker so enostavno danes te veliko nižje kot so bile pred leti), bodisi zamenjali dobavitelja, v kolikor nam obstoječi ne bo šel naproti.

Ne sme nam biti namreč vseeno in ravno s tem odnosom pokažemo kako (ne)mar nam je za naš denar. Torej, obstoječe pogodbe na plano in dobrodošla raziskava trga … Ne bi vam smelo vzeti veliko časa. Razlike, ki jih boste lahko dosegli pa vam takoj spet prinesejo novih dvesto evrov ali več.

Z listkom v trgovino

Ta recept je res zimzelen in je recept naših prababic, babic. Sicer vse vemo kako pomembno je iti v trgovino pripravljen, kar pomeni, da gremo z listkom (danes je lahko digitalen : )), a kaj, ko ga pozabimo napisat, ga enostavno nismo vajene, imamo vse v glavi (no, tako mislimo), gremo v trgovino takrat, ko gremo mimo nje, nam kaj zmanjka …

Verjele ali ne, kategorija hrana je tista, ki nam na letnem nivoju navadno »odnese« največ nepotrebnega denarja. Zakaj je temu tako? Ker v trgovini kupujemo glede na to ali smo lačni /nismo lačni, smo dobre /manj dobre volje, smo sami / z otroki … To vse kaj hitro poveča račun za 20, 30 % ali več … Ja, kdo bi si mislil.

Sama pri strankah vidim tukaj ogromnoooo rezerv. Pa ne tistih, ko bi družina zdaj pa morala stradati, temveč tistih, ko teh sprememb sploh ne bi zaznali, v kolikor bi bili organizirani, bi vedeli kaj in zakaj kupujejo, kakšen bo npr. jedilnik za prihodnji teden itn. In v trgovini ne gre samo za velike prihranke denarja (tehe je na letnem nivoju kaj hitro tisoč evrov in več), gre tudi za velike prihranke časa.

Zato od danes naprej poizkusite iti v trgovino največ 1x tedensko (nekaterim uspe celo manj pogosto) in pa pripravljeni – s seznamom. Boste videle kako mirne boste in zadovoljne, saj kot prvo ne boste zapravile toliko kot ste bile do danes vajene in kot drugo, boste videle, da se imate lahko pod nadzorom.

Znebite se stvari, ki jih ne potrebujete in vam ne prinašajo zadovoljstva

Zaotovo imate tudi ve doma kakšno stvar, ki jo gledate že več let in še kar čakate na dan, ko jo boste morda uporabile. No, največkrat se zgodi, da s tem ne bo nič in da stvar le izgublja vrednost. Poleg tega, pa vam zavzema prostor, ki bi vam še kako prišel prav. V takšnem primeru hitro oblikujte brezplačen oglas in stvar poizkusite unovčiti.

Nemalo ljudi na ta način na letnem nivoju pride bodisi do zneska, ki ga potem nameni za dopust ali pa zneska, s katerim si polni likvidnostno vrečo (tisto, da brezskrbno prihodnost). Preverite na katerem izmed spletnih portalov in videle boste kaj vse ljudje prodajajo … Marsikaj. Izkoristite to!

Na dopust le s privarčevanim denarjem

Verjele ali ne, marsikdo gre na dopust, ki ga potem plača v osmih, desetih, dvanajstih obrokih in to je tisto česar res NIKOLI ne priporočam in to iz enega preprostega razloga. Ker je vrnitev iz dopusta potem toliko bolj boleča.

Predstavljajte si, da morate po vrniti z dopusta, kjer ste se imeli sicer super in fino, potem plačevati sto, dvesto evrov mesečno vse do naslednjega dopusta. Kaj mislite, koliko časa boste imeli lepe spomine na dopust? Morda dan ali dva oz. najdlje so dneva, ko vam bodo trgali prvi obrok. Potem se bo spet začelo tisto staro življenje, ki ga v resnici ne marate.

Poleg tega je ta dopust na koncu veliko dražji od tistega, na katerega bi se odpravili s privarčevanim denarjem. Ne verjamete? Preverite pri ponudniku in boste videli kakšno moč ima denar.

Znebite se vseh ostalih manjših obrokov

Trgovci me tukaj sicer ne bodo podprli, pa vendar nam obroki samo škodujejo. Škodujejo naši finančni sliki, našemu standardu in nam nenazadnje povzročajo finančni stres. Odplačevanje telefona, bele tehnike, zavarovanja za avto in mnogo drugi stvari, nam močno zajedajo naš proračun, nam onemogočajo svobodo in nas veliko več stanejo kot bi nas, v kolikor bi si vse te nakupe privoščili takrat, ko bi za ta namen privarčevali denar.

Res je, da teh stvari ne moremo potem kupiti tukaj in zdaj, a je občutek svobode neprimerljiv s tistim, ko nam enkrat mesečno odtegnejo vse obveznosti in nam kar naenkrat ne ostane več kaj dosti. V kolikor ste ujete v to past, si naredite plan, kako se iz nje izviti.

Tokrat ste lahko spoznale ali pa obnovile spomin z nekaj osnovnimi nasveti, kako lahko prihranite, ne da bi ob tem trpele. Gre za nasvete, ki so večini poznani, a kaj ko jih je tako težko potem spraviti v prakso.

No, prepričana sem, da vam to ne bo problem in da ve to zmorete. Z veseljem pa vam pri tem pomagam tudi jaz, v okviru storitve MojSkrbnik Kolektivni. Kaj je to, preverite TUKAJ.

Prispevek je bil prvotno objavljen na portalu Nepremagljiva.si, kjer vsakih 14 dni pripravljam nasvete Slovenkam na področju osebnih financ.