4 krediti, 2 lizinga, kreditne kartice in limiti. Kaj zdaj?

Budget Revija LIZA

4 krediti, 2 lizinga, kreditne kartice in limiti. Kaj zdaj?

Marsikdo bi si ob tem lahko mislil: “Le kaj jim je, da se tako zadolžijo? Kaj ne morejo živeti s tistim kar imajo? Saj imajo lepe prihodke … ” A je to veliko lažje reči kot pa narediti in takšnih primerov je veliko (preveč) …

Še ena izmed resničnih zgodb, ki se začne takole …

Midva s soprogo sva se znašla v precej težkem položaju. Zavedava se, da je trenutna situacija posledica najine nespametnosti in da bova morala očitno res nekaj spremeniti. Pa vendar je trenutni položaj resnično težek in dolgovi se iz dneva v dan le še povečujejo. Pred leti sva že enkrat poplačevala kredite in limite, zdaj pa sva se znašla še v slabšem položaju. Imava namreč kar štiri kredite (dva stanovanjska in dva potrošniška), dva lizinga, da o kreditnih karticah ne govorim (vsak po 1.500 evrov limita) in izredni limit. Sam ga imam 2.000 evrov, soproga pa 1.700 evrov. Vseh obveznosti skupaj je za cca. 130.000 evrov. Imava lastno nepremičnino, katere vrednost je približno 180.000 evrov. Razmišljava o novem kreditu, da bi vse skupaj združila in se na ta način razbremenila. Imava namreč za 1.200 evrov mesečnih obveznosti, najini prihodki pa znašajo skupaj 2.800 evrov. Kakšno je vaše mnenje? Robert

Je tokrat dovolj hudo?

To, da priznamo napake je lepo in prav in na nek način tudi prvi korak k temu, da nekaj res spremenimo, pa vendar se pojavi vprašanje, kaj je tokrat tako drugače? Razen tega, da so dolgovi še večji kot pa so bili pred nekaj leti …

Iz izkušenj lahko povem, da se takšna obdobja pogosto ponavljajo in se ne končajo kar tako lahko. Navadno malce pomaga to, da je situacija resnično nevzdržna in nas to tako bremeni, da enostavno ne vidimo več smisla življenja. V kolikor namreč ni, navadno tudi sanacija trenutnega stanja nič kaj dosti ne spremeni. Je pa res, da na takšen način človek ne more več živeti in da je nujno potrebno nekaj spremeniti. In to ne pomeni le novega, skupnega kredita. Gre za spreminjanje navad in našega načina razmišljanja – v celoti.

Kako ravnati v konkretnem primeru?

V prvi vrsti je potrebno takoj ukrepati in se soočiti z dejanskim stanjem. Pa ne tistim, ko površinsko ocenimo kakšna je naša finančna slika, temveč moramo natančno popisati čisto vse obveznosti, ki jih imamo. Dejstvo je, da bi morali pri takšnih prihodkih enostavno najprej poskrbeti za varnostno rezervo in seveda za ustrezno zaščito. In kar je pomembneje – vedeti moramo kaj nas pripelje do tega, da začnemo živeti preko svojih zmožnosti. Kako to ugotovimo? Preverimo pretekle odločitve in ugotovili bomo, kaj je tisto, kar nas najpogosteje »odnaša«. Nakup na obroke namreč ne pomeni nič drugega, kot da si kupimo nekaj, kar si v resnici ne moremo privoščiti. In takšnemu nakupovanju moramo enostavno reči NE.

Ko ima nekdo toliko dolgov …

Kadar ima nekdo toliko dolgov je najprej potrebno preveriti česa ne potrebuje več, kako bi lahko obveznosti zmanjšali brez da bi najeli kredit. In seveda takoj v oči padeta lizinga. Dva lizinga, dva avtomobila. Sta oba nujno potrebna? Ko gre za vprašanje življenja, po mojem mnenju ne. Pa vendar vem kako ljudje, kljub bolečini, ki jo doživljajo, kar ne morejo tega spremeniti!? Takoj je potrebno preveriti, kakšna je vrednost avtomobilov in na drugi strani koliko je še lizinga in narediti vse, da se teh lizingov znebimo. Ponavadi to pomeni prodajo avtomobilov ter (ne vedno) menjavo. In s tem ni prav nič narobe! Ne smemo se obremenjevati s tem, kaj bodo rekli drugi (to je običajno največji strah in razlog, da ne gremo v akcijo).

Refinanciranje

Glede ostalih obveznosti je res najbolje vse skupaj združiti (že zaradi visokih obrestnih mer). A pred tem, se moramo zavedati, da banke kreditov različnega namena, ne želijo združevati, saj bi na ta način lahko celo izboljšali obrestno mero. Zato je potrebno imeti za takšno refinanciranje izdelano strategijo. V prvi vrsti moramo ugotoviti kakšni so redni izdatki za življenje, kakšno varnostno rezervo potrebujemo, kakšni so cilji za naslednjih najmanj 5 let, koliko potrebujemo za dopust, zavarovanje avtomobila itn.

Plačilo zavarovanja na obroke, lizing, limit in vse ostalo odpade. Ko imamo vse te informacije, pa bomo tudi dobili obrok, ki si ga lahko privoščimo.

Vem, veliko dela in informacij, pa vendar osnova v kolikor se resnično želimo izviti iz tega kroga zadolžitev – dolgoročno. Kot že rečeno, nimamo nešteto popravnih izpitov in tega se moramo resnično zavedati.

V kolikor bi si želeli več informacij glede varne zadolžitve, pa si le hitro prenesite brezplačno eknjigo Naj vas krediti ne pokopljejo.