Kupujete preko spleta? Potem morate nujno poznati te trike …

Budget
Triki nakupovanja

Kupujete preko spleta? Potem morate nujno poznati te trike …

Tisti, ki me poznajo vedo, da zadnjih nekaj let obleke v večini kupujem preko spleta. Pa ne zato, ker bi bila spletna odvisnica, temveč zato, ker je v tem kar precej prednosti. A preden sem se lotila prvega nakupa, sem morala spoznati osnovne trike spletnih trgovcev …

Kako se je vse skupaj začelo pri meni

Nikoli ne bom pozabila kako me je pred kakšnimi 6-imi leti sodelavka presenetila za rojstni dan in mi kupila poslovno obleko. Črno-bela je bila. Ko sem jo oblekla mi je bila kot “ulita”. Prav neverjetno, kako je sodelavka zadela številko in model (do takrat sem zelo redko nosila obleke). Hitro sem oddrvela v trgovino, kjer jo je kupila in našla še druge obleke, a kaj, ko niso imeli številke zame. 🙁 Tako mi ni preostalo drugega kot, da grem na splet in preverim ali je še kje kakšna trgovina. In sem jo našla – NAJVEČJO – na spletu! Takrat sem pravzaprav prvič odprla okno v svet spletnega nakupovanja. Našla sem številne obleke, veliko več modelov, kot so jih imeli v trgovini in med njimi tudi tisto, ki sem si jo želela, pa v Sloveniji niso imeli moje številke. Izbrala sem si jo, jo dala v košarico … In tako izvedla svoj prvi spletni nakup.

Mali triki spletnih trgovcev, ki jih je dobro poznati

Pred dnevi pa smo se v podjetju odločile, da opravimo skupen nakup (več oseb odda skupno naročilo in tako prihranimo na stroških dostave). Sama sem obkljukala svoje obleke, sodelavka pa je obkljukala svoje in mi poslala povezave. Sama sem izbirala na “original” spletni strani v GBP-jih, ona pa je označila, kot da prihaja iz Italije in ji je tako izdelke prikazovalo v valuti Evro (ji je bilo tako lažje, saj ji ni bilo potrebno preračunavati – mimogrede 1 GBP = 1,20 EUR)). Ko sem želela naročila dati na skupni imenovalec, torej pri vseh izbrati valuto GBP, pa sem prišla do naslednjega presenečenja:

Cena v Evrih (brez popusta):

Cena v “original” valuti GBP (s popustom):

Da prevedem – cena v EUR = 37,80

V čem je razlika?

V CENI!!!! V kolikor bi naročilo oddali na način, kot je želela to narediti sodelavka bi bila obleka DRAŽJA za malo manj kot 8 evrov! Ja, ista obleka, ista velikost in enak strošek dostave! In to samo zato, ker izbereš drugo državo. In kaj nam to pove? Da imajo spletni trgovci različno cenovno politiko glede na območja in da moramo zato znati primerjati posamezne ponudbe med seboj! Enkrat ima eno območje prednost, drugič drugo.

Ko ima tudi košarica posebno moč …

Da pa ta trik ne bi bil edini, za novega poskrbi tudi košarica. Nekaterim je to že znano, drugim ne, zato je prav, da na konkretnem primeru pokažem kakšno moč ima košarica. Saj veste, ko izberete izdelek, ga daste v košarico … In potem zaključite nakup. Ste to že kdaj naredile? Vem, ni ravno čisto enostavno, še posebej ne, ko vam trgovec napiše, da gre za zadnji kos ali pa morda, da so v zadnji uri oddali 5 naročil te enake obleke … No, v resnici je takrat vse na vas – ali boste zdržale ta pritisk ali ne. Jaz ga danes brez problema, saj sem se že naučila, da sem navadno za to potem tudi nagrajena. Moram pa priznati, da pravi stres doživljam takrat, ko želim opraviti kakšno rezervacijo preko booking-a in je število sob iz minute v minuto manj … A, da se zdaj ne bom oddaljila, si poglejmo kako sem običajno nagrajena (ko nakupa ne zaključim tisti trenutek ampak dan ali dva kasneje).

Običajno me že zjutraj v e-nabiralniku čakalo naslednje sporočilo:

In tako enostavno izkoristim to posebno priložnost in za celoten nakup pridobim še 25 % popusta.

Zanimivo? Zelo.

In kar je še bolj pomembno – ceneje. : )

Ko je trud poplačan

Seveda mi primerjava vzame nekaj časa. Res je tudi, da naročilo zato oddam dan kasneje, pa vendar na koncu prihranim tako na času kot na denarju. Poleg tega pa ima takšen način nakupovanja tudi druge prednosti. Takšne obleke običajno ne najdem v Sloveniji (torej sem edina ali pa vsaj ena redkih, ki jo imam), ni mi treba hoditi od trgovine do trgovine, iskati oblek in jih pomerjati in nenazadnje kupim kvalitetno obleko za malo denarja.

Da zdaj ne boste preveč zapravljale …

No, da pa zdaj ne bi slučajno mislile, da vam dajem kar zeleno luč in da lahko veselo zapravljate preko spleta, vas prosim, da nikar ne pozabite, da moramo najprej poskrbeti za osnovne finančne temelje. Ste že pozabile kateri so ti temelji? Eden izmed njih je zagotovo ta, da vaša poraba temelji na načrtovanju (kamor sodi tudi nakup oblačil).

Še več finančnih temeljev pa vam razkrijem, če se mi pridružite na delavnici. Prijavite se TUKAJ. Obljubim, da boste lahko, če se boste le držale nasvetov, kupile tudi kakšno obleko. : )

Kot zanimivost …

Pred časom je en gospod komentiral moj blog zapis kjer sem bila na sliki v tej obleki (spodaj):

Njegov komentar se je glasil: “Lahko je njej govorit, ko pa samo njena obleka stane več kot minimalna plača.”

Seveda mu nisem nič odgovorila, ker bi bilo škoda kakršnegakoli komentarja. Mislila sem si, bo že prišel čas … No, in ta čas je prišel danes, ko sem objavila te male trike spletnega nakupovanja in s tem razkrila, kako malo je v resnici potrebno odšteti za obleke, ki lahko, ne glede na ceno, dajejo vtis prestiža. : ) Tudi ta obleka na zgornji sliki ni bila nič dražja kot je obleka, ki sem jo predstavila danes. Joj, kako lahko videz vara, kaj ne?

Torej, se mi pridružite? Prijavite se TUKAJ.