Razkrivam, kako se izkopati iz kroga dolgov …

Budget Primeri iz prakse

Razkrivam, kako se izkopati iz kroga dolgov …

Vse se običajno začne z nedolžnim limitom. Tistim rednim, ki ga dobimo “brezplačno”, običajno ob odprtju prvega transakcijskega načrta. Sprva v višini 200 evrov, pa potem 500 evrov.

In ta začne rasti skladno z našimi nenadnimi potrebami ali bolje željami.

Ko se znajdemo v krogu dolgov

Roko na srce, težko je zaslužiti toliko denarja, kolikor želja si lahko človek zamisli. Sama namreč ugotavljam, da ljudje enostavno ne ločimo med tem kaj so naše potrebe in kaj so naše želje. Vsi limit, krediti, druga posojila običajno niso posledica zadovoljevanja naših potreb, temveč naših želja. Posledica tega pa je dejstvo, da zaradi spirale dolgov, v kateri se znajdemo, ne moremo več zadovoljevati niti osnovnih potreb. Poglejmo si samo enega izmed primerov:

“Moje mesečne obremenitve so že tako visoke, da ne morem več redno plačevati obveznosti. Imam kredite, velik limit, obroke za zavarovanja, zasebne dolgove. Vse kar dobim na račun praktično še isti dan izgine iz računa. Še več. Obveznosti presegajo moje prihodke in tako ne morem več živeti. Načenjajo mi živci in prav težko hodim v službo.”

A zgodba tukaj še ni končana. Gospa nadaljuje: »Nujno bi morala iti na operacijo kolena, saj je bolečina neizmerna in mi onemogoča delo. A kaj, ko si je ne morem privoščiti, saj bi to zame pomenilo izgubo prihodkov. Razmišljala sem o tem, kako bi vse kredite združila v enega in bi potem malo zadihala. Ko pa sem preverila koliko je vseh obveznosti skupaj in kaj bi lahko banki ponudila v zavarovanje me je skoraj kap. Stanje vseh obveznosti je višje kot pa je vredna nepremičnina in tudi kreditno sposobnost je vprašljiva. Ne znam iz začaranega kroga. Občasno še kaj dodatno zaslužim, a še to gre potem takoj za poplačilo zapadlih obveznosti. Prosim za pomoč.«

Situacija, ki si je nihče ne želi

Si predstavljate, da morate v takšni situaciji poskrbeti še za družino, otroke? Verjemite, takih primerov ni malo. Morda ste se v tej zgodbi prepoznali tudi vi ali pa ste v njej prepoznali vaše bližnje, sodelavce, prijatelje. In enostavnega recepta kako iz začaranega kroga ni, tako kot se ni ravno enostavno zadolžiti na takšen način. Kot sem napisala uvodoma … Običajno se vse začne pri enem nedolžnem “malem” limitu, ki nam ga banka “podari” že v študentskih letih. Takoj ga posvojimo in vzamemo za svojega, saj se nam zdi kot da nam le-ta pripada. Ima ga praktično vsak, je nekaj normalnega … Dnevi, meseci, leta tečejo, naše potrebe in želje se povečujejo. Začnemo iskati načine, kako si bomo vse to privoščili in kaj hitro začnemo posegati po večjem limitu, dodatnih kreditih, celo zasebnih dolgovih. In pridemo do situacije, ki si je nikakor ne želimo.

Zakoreninjenih navad ni enostavno spremeniti

Ko se tako pogovarjam z ljudmi, ki se znajdejo v na videz brezizhodnih položajih, jih vprašam: “Kaj ste pripravljeni narediti, da se situacija spremeni?” In odgovorijo, da vse. “In kaj je to vse, nadaljujem?” Vse, samo nepremičnine ne želim prodati … Ali pa: “Vse, samo dodatnega dela si ne bi našel.” Hmmm. So potem res pripravljeni narediti vse, da bi se življenje spremenilo? Po mojih izkušnjah ne. Želijo pogasiti požar tisti trenutek, ne želijo pa delati na tem, da bi preprečili novega.

Vsak primer s katerim sem se v svojem, danes že skoraj 20-letnem obdobju soočila, je res individualen. Tako kot imamo ljudje različne obveznosti in prihodke, imamo tudi način življenja, razmišljanja. In prvi korak k spremembi je zavedanje, da obstaja drugačna pot. Da je možno živeti brez dolgov, plačati dopust s prihranki, kupiti avto brez kredita in živeti brez limita ter obrokov.

Obstaja varna zadolžitev!

Ker pa vsi vemo, da običajno čisto brez zadolžitve ne gre, še posebej, ko rešujemo stanovanjski problem, pa je pomembno, da se varno zadolžimo. Najbolj žalostna sem namreč takrat, ko me ljudje ne želijo poslušati oz. bolje, slišati. Ko jih opozarjam na številne pasti, ki prežijo na nas ob zadolžitvi – kakršnikoli … Še posebej, ko je govora o dolgoročni, torej na dobo 20, 25 ali celo na 30 let in ko so posledice zaradi nepremišljene zadolžitve izredno hude.

Kakšna je varna zadolžitev in ali ta sploh obstaja, na katere pasti moramo biti pozorni, pa sem napisala v brezplačni e-knjigi z naslovom “Naj vas krediti ne pokopljejo!”, kjer sem izpostavila šest ključnih korakov. Preverite TUKAJ kateri so ti koraki in že danes poskrbite za varno zadolžitev.

In pozor! Za vse tiste, ki kredite že imate (še posebej stanovanjske) – hitro preverite kako lahko zaradi neznanja in napačnih odločitev v preteklosti izgubite tudi do več 10.000 evrov!

Ana