5 pravil, da denar NE bo vplival na vaš odnos s partnerjem!

Budget

5 pravil, da denar NE bo vplival na vaš odnos s partnerjem!

Vsi se verjetno strinjamo, da je ljubezen čudovita, pa vendar še vedno potrebujemo streho nad glavo … In denar lahko pošteno zamaje naše razmerje, če ne upoštevamo ključnih 5 pravil.

Ko ljubezen ni dovolj …

Tokrat bom svoj zapis začela z resnično zgodbo, katere del sem objavila v svoji prvi knjigi Na pomoč! Kako naj ravnam z denarjem. In sicer gre takole:

… Ne bom pozabila pogovora z gospo Ireno iz okolice Celja, ki je prišla k meni na posvet in me prosila za pomoč. Njen partner je ostal brez službe, varnostna rezerva je pošla. Minevali so meseci, leta, in položaj je postajal vse bolj nevzdržen. Gospa Irena mi je takrat rekla: »Veste, Ana, ljubezen je čudovita.« Pritrdila sem ji. »Nekaj časa imaš morda res občutek, da lahko živiš od ljubezni, toda čez čas, ko se začneš boriti z neplačanimi položnicami, ko otrokom ne moreš več plačati vrtca in ko jih več let zapored ne moreš peljati na morje, tudi čustva začnejo ugašati. Ljubezen začne toniti. Še huje, začneš celo sovražiti partnerja, ker si prepričan, da je on kriv za nastali položaj!« Irena je začela jokati in jaz v sebi skupaj z njo … 

Gre za eno močnejših zgodb, ki nam nazorno pokaže, da samo od ljubezni ne moremo živeti in da se še tako trdna zveza lahko zelo zamaje, če s partnerjem ne upoštevamo “finančnih” pravil, ki so v odnosu še kako pomembna. Ta pravila so zelo enostavna in logična, pa vendar na njih včasih pozabimo, saj si enostavno ne vzamemo časa, da bi se sprehodili čez ta pravila in osvežili naš pogled na ravnanje z denarjem. Pa poglejmo katera so ta pravila, ki bi jih morali upoštevati, v kolikor ne želimo, da bi nek neljubi finančni cunami vplival na naš odnos.

1. Svojemu partnerju moramo biti v podporo

Podpora partnerju, pomoč v težkih trenutkih je nekaj kar je na nek način samoumevno, pa vendar se pogosto izkaže, da ravno v tistih ključnih trenutkih partnerstvo izgubi pomen. In ko gre za finančne izzive je podpora še toliko pomembnejša. O tej podpori se moramo pogovoriti že prej in se nanjo tudi pripraviti. Kako to naredimo? Za začetek se moramo seznaniti s tem kolikšni so prihodki partnerja, da bomo vedeli kakšen manko je potrebno nadomestiti ob npr. izgubi službe in za ta namen kreirati t.i. varnostno rezervo. Potem pa, v kolikor pride do neljubega dogodka, moramo skupaj narediti akcijski plan, kako bomo ta manko čimprej nadoknadili.

2. V razmerju se moramo počutiti enakovredne

Kaj zdaj to pomeni? Da moramo vse deliti na pol? Iskreno, najbolje bi bilo. Pa vendar vemo, da smo si ljudje različni, da s seboj v razmerja prinašamo svoje vzorce (iz otroštva, preteklih razmerij) in da so ravno ti vzorci pogosto razlog za drugačen pogled na ravnanje z denarjem. In tako včasih enostavno ni mogoče vse deliti na pol. Za to, da se bomo v razmerju počutili enakovredne, se moramo čimprej pogovoriti o tem kaj partnerja pričakujeta drug od drugega, sicer se kaj hitro zgodi, da tisti z manj prihodki želi slediti tistemu z več prihodki, kar pa je na dolgo progo nemogoče. Nikakor ne smemo tekmovati s svojim partnerjem, saj te tekme ne moremo dobiti.

3. Naše finančne prioritete morajo biti usklajene

Si predstavljate, da bi eden izmed partnerjev redno varčeval za to, da bi si lahko privoščila dopust, nakup avtomobila (npr. 300 evrov mesečno), drugi pa bi večino porabil za svoje potrebe? Recimo za šport, druženje s prijatelji, itn. Kako bi se tisti, ki varčuje ob tem počutil? Verjemite mi, ne prav dobro … In dolgoročno tako različen pogled ne pelje v uspešno razmerje. Zato je zelo pomembno, da partnerju zaupamo in imamo z njim usklajene prioritete. V kolikor nama obema največ pomeni dopust, je prav, da oba namensko varčujeva za dopust. V kolikor je to nakup avtomobila enako. Pri tem velja, da bi bilo prav, da ima vsak izmed partnerjev nek manjši znesek, ki ga lahko porabi za karkoli – čisto zase in da je tudi ta znesek enak.

4. Načrtovanje naše prihodnosti mora biti skupno

Moram priznati, da je skupno načrtovanje nekaj, kar pri svojih strankah ne vidim tako pogosto in to kljub temu, da je to pravzaprav osnova iz katere bi morali graditi naš odnos, našo skupno prihodnost. Določanje skupnih ciljev, pogovor o željah je nekaj o čemer bi se morali odkrito pogovarjati, sicer se nam lahko kaj hitro zgodi, da leta minevajo, mi svojih želja ne izpolnjujemo in kar naenkrat se vprašamo kaj si sploh želimo? Gremo s partnerjem po isti poti ali pa smo se morda vmes izgubili in začeli hoditi po različnih poteh. Ja, nemalokrat med pogovorom opazim kako začudena sta partnerja, ko slišita želje drug drugega. Kot da se ne bi poznala in se ne bi nikoli slišala. Zato je zelo pomembno, da se pogovarjamo o naših željah in da se predvsem slišimo.

5. O denarju se moramo odkrito pogovarjati

Vem, to večini predstavlja zelo velik izziv, saj enostavno ne vedo kako sploh načeti pogovor. In to še posebej velja, ko je eden izmed partnerjev v finančnem krču, ko je bil morda zaradi finančne preobremenjenosti primoran najeti kredit ali limit. Pa vedar je najboljše zdravilo za to odkrit pogovor. Če partnerju ne bomo zaupali svojih finančnih izzivov, komu jih pa bomo? Banki? Ona nam ne bo mogla dolgoročno pomagati. Lahko pa te izzive premagamo skupaj s partnerjem. Prav nič ni narobe, če naredimo napako in sprejmemo kakšno napačno finančno odločitev. Pomembno je, da nam je partner v oporo in drug drugemu pomagamo premagovati izzive.

Sicer je pa za kakršnokoli spremembo vedno potrebno začeti na začetku …

Ana