Kako ugotovimo, če smo zasvojene z nakupovanjem?

Budget
Ana Vezovišek zapravljanje budget

Kako ugotovimo, če smo zasvojene z nakupovanjem?

Se kdaj znajdete v situaciji, ko kar ne morete oditi iz trgovine, ne da bi nekaj kupili? Ali pa ste v zadnjih dveh letih svoje nakupovanje preselili na splet? Si vam kdaj zgodi, da na vprašanje partnerja, sodelavke, prijateljice ali imate novo obleko, odgovorite: »Ah, kje pa. To je pa tako staro …« oz. po opravljenem nakupu hitite novo oblačilo skriti v omaro?

Če ste na kakšno vprašanje odgovorile z DA, potem je morda čas, da se vprašate ali niste z nakupovanjem celo zasvojene.

Uporabljate PDD metodo?

Vsaka izmed nas je gotovo že kdaj izkusila, kaj pomeni impulzivni nakup. To je tisto, ko nekaj kupimo in potem, še isti dan ali pa naslednji dan, ta nakup obžalujemo. Tudi sama sem imela nekoč kar nekaj takšnih nakupov, danes pa na srečo že zelo dobro uporabljam svoj razum in znam prodajalki reči tudi ne (ja, včasih tega nisem znala) oz. bolje – uporabljam PDD metodo (metoda »prespi dan ali dva«).

Pa vendar obstaja nekaj znakov, ki nam povedo, kdaj se občasno impulzivno nakupovanje prevesi v zasvojenost. In prvi znak je gotovo ta, da nakupe skrivamo pred svojimi bližnjimi z izgovorom, češ da gre potem vedno za očitek, kaj vse kupujemo, da se ne želimo prepirati, saj ne bo razumel/a zakaj sem to kupila ipd. A ravno prikrivanje takšnega vedenja nam pove, da nekaj očitno ne delamo prav.

Zakaj sploh pride do zasvojenosti z nakupovanjem?

Najpogosteje se vse začne zaradi čustvenega razloga. Ko si, bodisi zaradi občutka krivde, napake, slabe samopodobe, slabega dne, odnosa, želimo vsaj za trenutek tisto »dozo«, ki dvigne naše razpoloženje. In ko moramo to »dozo« dobiti zelo pogosto, saj nas spravi skozi negativna čustva in poskrbi, da energetsko ostajamo nad gladino, je to že alarm. Vsi namreč dobro vemo, da gre za zelo kratkotrajen občutek zadovoljstva.

V zadnjem letu in pol, ko se je marsikatero nakupovanje preselilo na splet, je nevarnost zasvojenosti prišla še toliko bolj v ospredje. Skrite za ekranom, ko nihče ne vidi, koliko stvari imamo v rokah ali v košarici, ko nakupe razporedimo po dnevih in nam ni potrebno čakati na odprtje trgovin, ko smo seznanjene z vsemi novostmi – se je še toliko težje zadržati in kontrolirati.

In vse to nas na koncu ne pripelje ravno daleč, saj nam pošteno izprazni račun, ki pa ga ni tako enostavno napolniti.

Kateri so najbolj očitni znaki »zasvojenke«?

Zagotovo je dobro poznati očitne znake »zasvojenke«, saj nam le to pomaga predčasno reagirati in prekiniti pot v finančno brezno. Pa si jih poglejmo …

Zasvojenka z nakupovanjem:

  • Ima občutek, da jo nakupi osrečujejo (pa čeprav traja le kratek čas).
  • Se boji, da bi partner, družina, sodelavka, prijateljica izvedela, koliko porabi za oblačila, kozmetiko, obutev itn.
  • Podatek, da ima na kreditni kartici še 500 evrov limita, v njej vzbudi olajšanje.
  • Je v preteklosti že skušala omejiti nakupe, a je na tej »dieti« zdržala le teden ali dva.
  • Zelo pomemben ji je zunanji zgled in je zanj pripravljena iti preko svojih finančnih zmožnosti.
  • Konstantno spremlja akcije in jim pogosto tudi podleže.
  • Svoje nakupe pogosto opravičuje s tem, da to res nujno potrebuje.

Imate nekaj tipičnih znakov? Kaj pa zdaj?

To, da si priznate, da imate izzive z nakupovanjem, je ključno, da lahko ukrepate. Saj veste, česar ne priznamo, ne moremo spremeniti. In v nadaljevanju si lahko preberete nekaj trikov, ki vam bodo pomagali, da svoje znake omilite oz. poskrbite, da bodo čez čas popolnoma izginili:

Napišite seznam stvari, ki so res nujne. Pri tem naj vam pomaga partner, prijateljica, sodelavec, ki običajno niso tako čustveno vpleteni in bodo seznam kaj hitro še oklestili.

V kolikor ste do danes vse nakupe opravile s kartico, zdaj uporabljajte gotovino. Običajno nam gre gotovina veliko težje iz rok (še posebej, če imamo bankovec za 20 ali 50 evrov). Ko ga enkrat zamenjamo, hitro zmanjka denarja.

Kreditno kartico dajte osebi, ki ji zaupate. V primeru, da dobite napad nakupovanja in boste to osebo prosili, da vam jo da nazaj, naj bo njen odgovor NE ali še bolje, naj se ne odzove na vaše klice. 🙂

Določite minimalen budget samo zase. Ker je težko kar naenkrat prekiniti z nakupovanjem, še posebej, če ste bilo do danes vajeni zapravljati večkrat tedensko in je to konec meseca znašalo več sto evrov, določite mali budget, ki ga lahko zapravite. Ta naj bo res mali budget (20 % tega, kar ste bili vajeni prej).

Ne prikrivajte nakupov. Ja, čas je, da ste iskreni tudi do drugih. Nič ni narobe s tem, če jim priznate, kje imate izziv in jim poveste, da ste se odločili ta izziv premagati. Drugi vam lahko pri tem pomagajo le, če jim boste to zaupale.

V kolikor ste se tokrat prepoznale v »nakupovalni zasvojenki«, vam želim, da premagate same sebe in preidete v tisto zasvojenko, ki se bo odločila delati na sebi (nikakor ne s pomočjo nakupovanja) in na tem, da postane finančno stabilna.