Razbijamo mite: Ženske vs. moški – kdo zapravi več?

Budget
Nakupovanje moski zenske

Razbijamo mite: Ženske vs. moški – kdo zapravi več?

Vedno znova do mene pridejo vprašanja s strani različnih medijev, pa tudi posameznikov o tem ali smo ženske res bolj zapravljive kot moški. In vsakokrat se ob tem nasmehnem, saj je res zanimivo, kako močno je to prepričanje zasidrano v naši družbi. 

Verjamem, da ste tudi same že kdaj v življenju slišale za to, da naj bi ženske zapravljale več kot moški. Da naj bi bile manj vešče ravnanja z denarjem. Da se ne spoznamo na investiranje itn. Morda ste bile same celo že kdaj od svojega partnerja deležne takšnega očitka. In v kolikor je vaš odgovor da, vsekakor niste edine. Že desetletja namreč v družbi velja prepričanje, da naj bi moški znali bolje ravnati z denarjem in da smo ženske enostavno »zapravljivke«. Pa je to tudi res?

Raziskave v tujini ženske opredeljujejo kot …

Pri eni izmed raziskav v tujini so z zanimivostjo ugotovili, da v kar 65 % člankov, kjer je govora o ravnanju z denarjem, ženske opredeljujejo kot zapravljivke – torej so ženske tiste, ki se morajo naučiti prevzemati nadzor nad denarjem, morajo vzpostaviti meje, začeti varčevati z manjšimi zneski (češ, da večjih niti nimajo) itn. Kjer je govora o moških, pa gre predvsem za poudarjanje, da je služenje denarja moški ideal. Da sta finančni uspeh in finančna pismenost bistvena, za izboljšanje osebnega statusa in uveljavitev v družbi. Obenem je finančni uspeh prikazan kot enostavno dosegljiv za tiste, ki si upajo in so dovolj drzni. In tako kaj hitro ugotovimo, da že sama komunikacija navzven ne služi nam ženskam, temveč moškim.

Ženske in nakupovanje - proračun

Kaj o tem pravimo Slovenci in Slovenke?

Zanimivo je, da je ob zadnjih dveh vprašanjih v medijih (televizija in radio) v povprečju med 60 % do 70 % anketiranih menilo, da smo ženske res bolj zapravljive kot moški, pri čemer je bil prvi, vmesni rezultat še nekoliko bolj v prid moškim. In to »zapravljivost« pogosto enačimo s tem, da ženske slabše ravnamo z denarjem kot moški, kar se vidi že iz tega, da v trgovinah več zapravimo in nam konec meseca precej manj ostane. Pa je to res dokaz temu, da zapravimo več? Je to sploh prava interpretacija? Pa si poglejmo različne vidike »zapravljivosti«:

  • Število obiskov v trgovinah.

V kolikor bi na zapravljivost gledali z vidika, kdo pogosteje obišče trgovine, potem smo ženske tukaj zagotovo nesporne zmagovalke. Dejstvo je, da so nam obiski trgovin precej bolj blizu kot moškim, da trgovine ne bi bile tako lepega izgleda, če ne bi bilo nas žensk, da zelo dobro poznamo posamezne trgovine, blagovne znamke, smo seznanjene z akcijami in nam le-te tudi precej več pomenijo kot moškim. Je pa tudi dejstvo, da moški enostavno ne marajo gneče in ne želijo izgubljati časa s tem, da tekajo od police do police in na koncu še stojijo v vrsti za blagajno. Veliko bolj priročno jim je v »boj« poslati nas – ženske. Češ, da me tako uživamo v nakupovanju in z veseljem izgubljamo čas. Si bodo pa z veseljem vzeli čas za nakup avtomobila, kakšne opreme, orodja itn., ker ima nenazadnje precej višjo vrednost kot vse ostalo.

  • Število opravljenih nakupov. 

Tudi pri tem smo ženske v ospredju in ja, res opravimo več nakupov mesečno kot moški. A le kako jih ne bi, ko pa imamo enostavno precej več obveznosti kot moški in nam že samo nakup hrane (kateri v večini gospodinjstev niso zgolj enkrat tedensko, temveč 2x, 3x tedensko ali celo pogosteje) prinese precej več negativnih točk. Da ne omenjamo potem še nakupov oblačil in obutve, pa zdravil in kozmetike, ki jih moramo opraviti za otroke in neredko tudi za svoje partnerje.

  • Znesek porabe.

No, tukaj se pa v resnici skriva pravi odgovor na vprašanje, kdo zapravlja več, kajti v kolikor bi analizirali porabo gospodinjstev, bi kaj hitro ugotovili, da »zapravljanje« ni vezano zgolj na nas same, temveč se navezuje na celotno družino. Ko sama pregledujem proračune, takoj vidim, kdo je v družini odgovoren za katero izmed »kategorij«, če se tako izrazim. In teh imamo ženske dejansko več kot moški. Zatorej, v kolikor ste kdaj deležne očitka, da ne znate z denarjem, da bi zapravile toliko, kolikor bi vam nekdo dal, lahko hitro postrežete z argumentom, da z veseljem zamenjate vlogo oz. predate štafetno palico nakupovanja svojemu partnerju, da bo videl, kaj v resnici vsi ti nakupi prinašajo oz. kako vplivajo na našo denarnico.

Nič ni več tako, kot je bilo nekoč!

Sama imam ta privilegij, da že dve desetletji pomagam ljudem spreminjati njihovo finančno sliko in imam vpogled v največje »skrivnosti« porabe denarja. Gre za področje, ki zagotovo sodi med tista področja, o katerih najmanj govorimo navzven. Za področja, ki v nas vzbudijo tista najgloblja čustva – strah, jezo, sram ali pa na drugi strani ponos, veselje itn. Pa vendar je zelo pomembno, da pogledamo, kakšno je realno stanje, kam v resnici gre denar nekega gospodinjstva …

Danes živimo v drugačni družbi, kot je bila ta desetletja nazaj. Danes imamo ženske precej večjo vlogo, kot smo jo imele nekoč. Če so nekoč v večini delali le moški, danes delata oba in zato bi bilo prav, da so tudi finančne obremenitve ustrezno prerazporejene. Preveč primerov sem videla, kjer ženske ravno zaradi vseh obveznosti, ki jih imajo, komaj shajajo skozi mesec, ko na drugi strani njihovim partnerjem ostaja denar (vendar na žalost, ne za družino) ali pa tudi ne, ker svoj del porabijo za svoje cilje, hobije itn. Prav je, da se o tem pogovarjamo in ustvarimo odnos, v katerem se bomo počutili varno.

Zaključek: Ženske sicer zapravljamo več, ampak …

Če zdaj vse skupaj povzamemo in odgovorimo na ključno vprašanje … Ja, ženske res zapravljamo več, a ZA DRUGE. Zato je zelo pomembno, da čimprej opravimo s prepričanjem, da ne znamo delati z denarjem, da nam je tako namenjeno, da bomo vedno brez denarja itn. Ženske se moramo v prvi vrsti začeti podpirati in verjeti druga v drugo in začeti moramo verjeti vase – da imamo vse veščine pravilnega upravljanja z denarjem in da je tudi svet investiranja dostopen tudi nam – ženskam.