3 enostavni nasveti kako se izogniti decembrskemu stresu

Budget

3 enostavni nasveti kako se izogniti decembrskemu stresu

Juhuuuu, december je tu! Mesec, ki se ga zelo veselimo, po drugi strani pa komaj čakamo, da ga je konec. Zakaj je temu tako? Ker je zelo naporen! Fizično, psihično in finančno. : ) Tudi zame je bil, dokler nisem začela upoštevati teh treh nasvetov.

Saj vsi vemo kako to gre …

Vsak december je prekratek, ne glede na to koliko prostega časa imamo na razpolago. In vedno nam zmanjka časa in idej! Jaz pred leti sicer nisem imela težav s porabo denarja, imela pa sem ga s tekanjem od trgovine do trgovine in iskanjem nečesa … Nečesa, kar bi mi padlo v oči in bi potem takoj vedela, da je to to. In to mi je povzročalo pravi stres.

Je pa kar nekaj ljudi, ki poleg stresa, ki sem ga jaz doživljala, doživlja še finančni stres. Kako ga ne bi, ko pa v tisti nakupovalni mrzlici uporabijo še zadnjo kreditno kartico, ki jo najdejo in ne razmišljajo o posledicah. : (

A obstaja preprosti zimzeleni recept, ki nam pomaga december preživeti brez stresa, še posebej brez finančnega.

Že ničkolikokrat sem pri ljudeh videla, kako jih mesec december odpelje v rdeče številke. In kar je še huje, poznam primere, kjer jih že septembra skrbi kako bodo “zvozili” december, saj imajo toliko oseb za obdarovati … Enostavno se že v naprej zavedajo kaj jih čaka in kakšne, predvsem finančne skrbi jim to povzroča. Zavedajo se, da vsak mesec pretiravajo, a se nikakor ne znajo upreti nakupovanju. Trgovci so vsako leto bolj spretni s svojimi triki, mi pa enostavno pademo nanje, ker nimamo časa, da bi premislili o tem ali so ti nakupi res nujno potrebni in racionalni.

Tako vedno znova razlagam kako je potrebno na to misliti že bistveno prej in kako je enostavno, ko ima človek za to že v naprej pripravljen denar. Misija nemogoče? Nikakor ne, če se že med letom držimo osnovnih pravil ravnanja z denarjem. No, če nam med letom to ni uspelo, še vedno obstaja način kako se letos pa res izogniti prekomernemu zapravljanju.

1. Budget, budget, budget

Spet bomo začeli pri budgetu in pri našem proračunu. Ne moremo za darila nameniti 200 evrov, ko pa so naši celotni prihodki 800 evrov. No, pravzaprav lahko, a to navadno potem pomeni, da kupujemo z denarjem, ki v resnici ni naš. Potrebno si je določiti znesek, ki ne bo presegel naših zmožnosti. V kolikor za ta namen varčujemo med letom imamo ta znesek že na strani in se ne rabimo obremenjevati s tem koliko imamo na razpolago.

2. Seznam, seznam, seznam

Joj, pri osebnih financah pa nikakor ne gre brez tabel, kaj ne? Naj vas potolažim. Ta je sila enostavna … Naredimo tabelico s tremi stolpci. V prvega vpišemo imena ljudi, ki jih želimo obdariti, v drugega znesek (celoten znesek razporedimo na posamezne obdarovance), v tretjega pa darilo, ki smo jim ga namenili. Tako se bomo nakupovanja lotili zbrano in bo veliko manj možnosti, da skrenemo z začrtane poti. Takoj, ko bomo v trgovini kupili darilo za določeno osebo, jo črtajmo s seznama in trgovino zapustimo. Saj se še spomnite trikov trgovcev, o katerih sem že pisala? Glasba in prijeten vonj …. Vse za to, da bi čim dlje ostali v trgovini. Če se bomo še dolgo zadrževali v njej, je nevarno, da nas bo zaneslo. Več o trikih tukaj.  Sicer je pa ključno, da se držimo budgeta. Če ga slučajno pri eni osebi prekoračimo, pri drugi ustrezno zmanjšamo. Tako preprosto je to. 🙂

3. Bodimo kreativni

Lahko pa izberemo še manj stresno pot, ki je obenem najbolj preprosta. In to je, da ne razmišljamo o tem, kaj bomo komu kupili, ampak o tem, kaj lahko naredimo sami. Morda je to majhno doma narejeno presenečenje, morda je naš čas; morda lahko organiziramo druženje s prijatelji, ki smo jih v zadnjem času zanemarjali, in še in še. Vprašajmo se, kaj bi si naši bližnji resnično želeli in kaj zamujamo.

No, če nam že pretekla leta ni uspelo spremeniti naših navad in se izogniti temu nepotrebnemu stresu, naj nam uspe letos! Saj veste – vse je odvisno od nas. Bomo podlegli tej nakupovalni evforiji ali ne? Jaz se ji bom definitivno izognila. Glede na lokacijo dela, ko lahko dnevno spremljam te gruče ljudi, ki brezglavo hodijo od trgovine do trgovine, me tako ali tako mine. : -)