“Sem vdova s številnimi krediti. Naj grem v osebni stečaj?”

Resnične zgodbe Revija LIZA

“Sem vdova s številnimi krediti. Naj grem v osebni stečaj?”

Sem vdova in mati treh otrok, za katere skrbim čisto sama. Partner mi je ob smrti zapustil dolgove. Odplačujem tiste, za katere sem mu bila porok, vendar sem se po štirih letih od njegove smrti tudi sama znašla v veliki finančni zagati. Čeprav je moja plača nad slovenskim povprečjem, se moji stroški kopičijo, jaz pa težav ne znam rešiti brez novih kreditov. Kar seveda ne vodi nikamor … Odločila sem se, da vas povprašam o vaši pripravljenosti, da bi mi pomagali. Če mi bo to pomagalo rešiti otroke pred propadom, sem pravzaprav pripravljena narediti karkoli. Razmišljala sem tudi o osebnem stečaju, vendar bi dolgove rada poplačala po redni poti. Sem javna uslužbenka z visoko strokovno šolo, zaposlena za nedoločen čas in z redno plačo v višini 2293,00 evrov bruto.

Hvala za odgovor in lep pozdrav! Renata

ODGOVOR:

Gospa Renata,

Navkljub težki situaciji, ki ste jo opisali, ste lahko ponosni nase, saj imate tri otroke, za katere skrbite sami in s katerimi kljub težki preizkušnji živite naprej in stremite k lepšemu življenju.

Dvomim, da bi bil osebni stečaj prava rešitev za vas, saj ga uporabimo takrat, ko obveznosti bistveno presegajo premoženje in ko že kar nekaj časa na račun nismo prejeli niti osnovne plače. V vašem primeru pa očitno ni tako hudo, čeprav verjamem, da se vi ne bi mogli počutiti slabše.

Vaša prednost je, da za zdaj še lahko odplačujete obveznosti in nimate blokade na računu ali izvršbe ter da se zavedate, da tako ne bo šlo več naprej. Vse, kar potrebujete, je dober načrt in nekaj časa, da se reševanja lotite pravilno.

Kaj zdaj?

Vaši prihodki kar precej presegajo povprečno slovensko plačo, in glede na to, da ste vdova, predvidevam, da otroci prejemajo tudi pokojnino po očetu. Sicer ne vem, koliko so otroci stari in koliko pokojnina znaša, vendar zneska ne smemo zanemariti. Prav tako nimam podatka, ali živite v lastnem stanovanju ali ste najemniki.

Kakorkoli že, pri treh otrocih in enem rednem dohodku je treba biti še toliko previdnejši. Kot sem že večkrat napisala, se vse začne pri pregledu finančnega stanja – kakšni so pravzaprav v povprečju vaši prihodki (upoštevajoč regres, morebitne dodatke, pokojnino otrok itd.) in kakšni so odhodki. Kaj vas je v zadnjih letih pahnilo v finančne težave? Koliko znašajo nujni izdatki (krediti, stanovanjski stroški, hrana, šolanje otrok, prevoz itd.) v primerjavi z vašimi prihodki? V veliki večini primerov, s katerimi delam osebno, je prihodek večji od odhodka. Vendar se hitro izgubi, ker z denarjem ne upravljamo načrtovano in ker nad njim nimamo nobenega nadzora. To je torej bistveno. In v vašem primeru, glede na prihodke, ne dvomim, da obveznosti ne bi mogli pravočasno odplačati. Glede na to, da vam grozijo izvršbe, pa nikar ne čakajte! Še danes ukrepajte in stopite v stik z upniki.

Kreditov pa ne potrebujete več. Raje načrtujte, kako bi predčasno odplačali trenutne dolgove. Boste videli, kako mirno je lahko življenje brez kreditov. Vem, zdi se kot misija nemogoče, pa vendar je vse mogoče – le če se človek odloči za to!