Bi 300.000 evrov stanovanjskega posojila? Nič lažjega, samo to morate vedeti …

Resnične zgodbe

Bi 300.000 evrov stanovanjskega posojila? Nič lažjega, samo to morate vedeti …

Vse kar morate narediti je poznati osnovni kriterij banke (ja, samo en je tisti ključen) in si izbrati želeno nepremičnino. Torej, kaj še čakate? Hitro si preberite kako do kredita v višini 300.000 evrov ali celo več. Nikoli ne boste uganili kako preprosto je to.

Banke sploh dajejo kredite?

Velikokrat sem deležna vprašanja, češ ali banke res dajo kredit, če nimaš lastnih sredstev, imaš s.p., bi želel 100 % gotovino, nimaš vez v banki itn. In vedno znova odgovorim, da se vse da, če veš kaj je tisti glavni kriterij, ki je za nekatere banke (torej ne vse) ključen. Ja, marsikaj se da, a bolj kot to je pomembno vprašanje kako (ne)varno je to početje. Kako dobro se je pravzaprav zadolžiti preko svojih zmožnosti in banko na nek način “prinesti naokoli”. Kar se banke tiče, oni že vedo (ali pa tudi ne), me pa bolj skrbi za kreditojemalce, ki se lotijo takšnih podvigov in ne razmišljajo o tem v kaj se bodo spustili. Ne razmišljajo o tem, da imajo otroke in bi se morali vesti odgovorno in še manj o tem, da se jim že jutri situacija lahko popolnoma obrne na glavo in ostanejo brez vsega.

A pojdimo po vrsti …

Zadolžitev preko svojih zmožnosti ob dejstvu, da nimaš varne zaposlitve (beri si s.p.) in imaš poleg tega majhne otroke, je zame resnično nerazumljiva. In vsakokrat, ko ljudi soočim z dejstvom in jim pokažem pravo pot do njihovih sanj (ta je mimogrede v veliki večini uresničljiva, a je zato potreben čas), sem v njihovih očeh videti kot “ubijalka sanj”. Mislijo si: ” S kakšno pravico nam govori zdaj kaj lahko in kaj ne? Kdo je ona, da nam bo povedala kolikšen je maksimalen kredit, ki si ga lahko privoščimo? Banka je tista, ki nam bo to povedala. Tako ali tako imamo “veze” v banki in bomo že prišli do tega kredita. Če nam ona ne bo povedala kako, bomo pa že sami našli banko, ki nam bo dala kredit, ki ga želimo.”

In pridejo do kredita …

Zadovoljni, nasmejani in z mislijo: “Evo, uspelo nam je. Najraje bi jo (mene) zdaj poklical in ji povedal, da se da in da lahko dobiš tako visok kredit.”

A dragi moji, ne gre za to, da se kredita ne da dobiti. Marsikaj se da, še posebej, če koga poznaš in veš kako moraš pripraviti “teren”, da bo banka odobrila kredit. Bolj je pomembno kako (ne)varno si se zadolžil in kaj se bo zgodilo v naslednjem letu, dveh, petih itn. Res se sprašujem kako si ljudje predstavljajo naslednjih 25, 30 let plačevati tako visok kredit (po možnosti kredit z variabilno o.m.), pri čemer jim do danes ni uspelo popolnoma nič privarčevati! Kje so varnostna rezerva, sredstva za obnovo hiše, nakup avtomobila, zaščita v primeru izpada dohodka!?

Kaj je za banko ključno

Vem, marsikomu bo to, kar bom zdaj razkrila super, mene pa resnično žalosti. : (

Žalosti me to, da je danes še vedno mogoče dobiti kredit na podlagi samo enega kriterija (kljub novemu zakonu in jasni usmeritvi na kaj mora biti banka še posebej pozorna) in ta je bil v konkretnem primeru naslednji: vsaj eden od kreditojemalcev se mora zaposliti v drugem podjetju (torej ni več samozaposlen) in 3 mesece na račun prejemati plačo v takšni višini, da bo kreditno sposoben za želeni znesek. Ja, to je vse! Sila enostavno, kaj ne? In že dobiš 300.000 evrov kredita! Ne verjamete? Hmmmm.

Pa poglejmo kaj točno je potrebno narediti, da bi res dobili 300.000 evrov:

  • zaposlite se v podjetju prijatelja, tašče, tasta (samo ne v podjetju vaših staršev),
  • določite višino plače, ki znaša najmanj 2.600 evrov NETO (brez malice in prevoza),
  • odprete račun na banki, kjer boste zaprosili za kredit in počakate, da minejo 3-je meseci.

In to je vse!

Če se zdaj sprašujete koliko mora biti vredna nepremičnina – lahko je tudi “samo” 300.000 evrov, saj vam bodo potem namesto enega kredita, dali pač dva. Pustimo stroške zavarovalne premije, ki jih boste ob tem imeli in dvojne stroške odobritve, pa višja anuiteta, ker bo obrok toliko višji zaradi krajše dobe. Važno je, da dobite kredit, kaj ne?

Zdaj pa za konec še nekaj razčistimo …

Ni važno, da dobite kredit! In nikakor niste zmagovalci! Samo zatiskate si oči pred vašo realno finančno sliko. Nikar se ne igrajte z življenjem, saj nimate prav veliko popravnih izpitov. Če se pa že igrate, se pa igrajte s svojim in ne z življenjem vaših bližnjih, še posebej otrok.

In bodite zdaj iskreni do sebe …  Kaj je bil glavi razlog, da ste se odločili prebrati tale blog?

  1. Si resnično želite priti do posojila v višini 300.000 evrov ali več, pa vas je zanimalo kako?
  2. Vas je zanimalo kaj se je spet zgodilo, da sem se odločila o tem pisati?
  3. Ali pa že tako ali tako spremljate moje bloge in ste komaj čakali, da napišem novega. : -)

Močno upam, da niste šli brati zaradi razloga št. 1. Če je pa že bil, pa upam, da sem vas zdaj odvrnila od svojih nevarnih načrtov.

Pa srečno!