“Moji prihranki hitro kopnijo in ne vem kako bom lahko še živela naprej.”

Resnične zgodbe Revija LIZA

“Moji prihranki hitro kopnijo in ne vem kako bom lahko še živela naprej.”

Stara sem 64 let in že nekaj let upokojena. Imela sem prihranke za starost, a gredo žal h koncu. Dve leti nazaj, 2016, sem se preselila iz Ljubljane na Hrvaško. Moj namen je bil plavati, kolesariti in uživati v novem obdobju.

Prodala sem stanovanje v Sloveniji, kupila novo na Hrvaškem. Toda: novo stanovanje, prevozi, garaža itd… kar nekaj težav z zdravjem, so bistveno spremenili moj načrt. Finančna zaloga kopni. Sem preračunala, ni lahko … ne vem kako bi naredila načrt, da bi lahko mirno živela in da se ne bi bala ali se bo mesec izšel ali ne. Sem se že kar disciplinirala. Toda pokojnina je 730 evrov. Lp Marjeta

ODGOVOR

Vsekakor zelo pohvalno, da ste uresničila svojo veliko željo – živeti ob morju. Marsikdo ima namreč takšno željo, pa enostavno ne upa narediti koraka, ki ste ga morala narediti vi. Prodati nepremičnino v Sloveniji in se dejansko preseliti. Ta odločitev gotovo ni bila lahka, saj navadno ne vemo v kaj se spuščamo. Okolje nam ni tako dobro poznano, prav tako ne ljudje in še najmanj stroški, ki jih s seboj prinese vselitev v novo stanovanje. Pa vendar …

Kako naprej?

Res ni prijetno, ko se človek začne boriti iz meseca v mesec in še manj, ko spremlja kako se manjša finančna zaloga. Seveda je za nazaj prepozno govoriti, pa vendar morda za vse tiste, ki razmišljajo o koraku, ki ste ga naredila vi.

Ko smo enkrat v tretjem življenjskem obdobju je super, ker nam ni potrebno več delati za denar, a po drugi strani nas to zelo omejuje. Natančno vemo koliko na mesec imamo na razpolago in zato moramo toliko bolj skrbno ravnati s tem.

Prihranki za starost bi morali biti namenjeni naši starosti

Vaša pokojnina ni tako zelo majhna, čeprav se vam zdi tako. To vam bodo potrdili vsi tisti (ni jih malo), ki prejemajo bistveno nižjo pokojnino. Torej, bi po mojem mnenju ta znesek moral zadostovati za vaše življenje, še posebej, ker ste brez kreditov, limitov itn. Je pa res, da vi veste kakšne mesečne stroške imate in ali je morda katera izmed kategorij (bivanje, prehrana, prevoz) bistveno nad povprečjem.

Prihranki za starost bi morali biti resnično namenjeni naši starosti. 64 let gotovo ni takšna starost, da bi ti prihranki lahko pošli. V času aktivne dobe ali pa ob prodaji nepremičnine, moramo vedno računati na to, da si bomo izplačevali t.i. rento. Bodisi v višini 100 €, 200 €, 300 €, odvisno do tega kaj smo prej uspeli prihraniti. In to rento, je potrebno razdeliti na več deset let po naši upokojitvi. Vem, marsikdo o tem ne razmišlja, pa bi morali. Kajti starejši ko smo, več denarja potrebujemo, ki ga v prvi vrsti namenimo za svoje zdravje. Nikakor si ne smemo dovoliti, da bi nam pošla vsa finančna rezerva, saj se nam potem kaj hitro lahko zgoditi, da za resnično nujne zdravstvene potrebe, denarja ne bomo imeli.

Potrebno je narediti plan

Ga. Marjeta, zdaj, ko še imate nekaj finančne rezerve, morate narediti plan kako naprej. Tako, kot ste delala do sedaj sama veste, da ne morete več. Optimizirajte stroške, ki jih imate, še posebej stroške prevoza. V kolikor imate lastno vozilo je to res luksuz, ki pošteno zajeda vaš mesečni proračun. Nikakor ne bi smeli občutiti stresa in gledati na to ali boste prišla skozi mesec. Preverite kaj je torej tisto, kar vam povzroča velike finančne luknje in reagirajte. Prepričana sem, da vam bo uspelo. Bi bilo škoda zapustiti kraj, kjer ste si celo življenje želela živeti. Pa srečno!