Večna dilema: Avto na kredit ali lizing?

Budget

Večna dilema: Avto na kredit ali lizing?

Ne vem kolikokrat sem že dobila vprašanje kaj se bolj splača … Kredit ali lizing? In vedno znova sem presenečena nad tem, kaj mislijo ljudje. Če mene danes vprašate kaj bi izbrala, bi vas moj odgovor gotovo presenetil ….

“Nič od navedenega!”

Ja, to je moj odgovor danes. A, če bi me to vprašali pri mojih 24-tih letih bi gotovo “stavila” na kredit. No, saj takrat tudi sem “stavila” na kredit. In še danes se v živo spomnim plačevanja vseh tistih obrokov, pa visokega zneska za plačilo zavarovanja. Pa jih niti ni bilo tako zelo veliko (morda kakšnih 20), saj sem hitro ugotovila, da to ni zame. Enostavno so me obroki psihično preveč obremenjevali. Poleg tega je vse kar sem videla samo še visoka poraba goriva. Prav neverjetno. Človek si želi nek sanjski avto, si ga kupi (pa čeprav nima denarja za to) in potem, ko naj bi začel uživati, enostavno ugotovi, da to ni to. “Ne, Ana, to ni tisto kar si si želela. To ti prav nič ne pomeni. In še manj to pomeni drugim okoli tebe. Zakaj si sploh šla v to,” sem se spraševala. In temu naredila konec. Avto sem prodala in kredit poplačala.

Gotovo si je vsak že kdaj zaželel nov avtomobil in redki so srečneži, ki si ga lahko kupijo brez kredita ali lizinga, pa čeprav je to edini pravi način. Zakaj je to edini pravi način? Ker najem kredita ali lizinga za avto ne pomeni nič drugega kot to, da kupimo nekaj kar si v resnici ne moremo privoščiti. Vem, ni prijetno brati teh besed. Temu rečemo, da živimo preko svojih zmožnosti. Sigurno ste že kdaj slišali za to. Avto krediti ali lizingi sodijo med t.i. “slabe” kredite, saj z njimi kupimo premičnino, katere vrednost iz leta v leto pada, nam največkrat služi samo za prevoz od točke a do točke b, stroški, ki jih imamo potem z jeklenim konjičkom pa so precej višji kot je znesek posojila (gorivo, registracija, vzdrževanje,…). Tudi trgovci sami zelo spodbujajo financiranje na obroke in nam nudijo posebne popuste, v kolikor se odločimo za “njihovo”financiranje, ker imajo s tem večji zaslužek.

Za tiste, ki se ne dajo motiti – kredit ali lizing?

Načeloma velja, da je namenski kredit ugodnejši od lizinga, pri čemer pa je potrebno upoštevati dejstvo, da so tako pri bankah kot lizing hišah možna pogajanja, s pomočjo katerih lahko dosežemo boljše pogoje. Glavna razlika je v lastništvu in v zahtevanem pologu. Pri lizingu se polog, ki ga zahteva lizingodajalec, giblje med 20 % in 30 % vrednosti avtomobila, pri kreditu le-ta ni potreben. Polog namreč služi kot neke vrste dodatno zavarovanje za lizingodajalca. Sama obravnava pri lizingu je še vedno precej mila, saj obstoječe obveznosti ne upoštevajo v tako strogem merilu kot pri kreditu. Pri kreditu je merilo minimalna plača, pri lizingu pa ne nujno. Prav tako je možen najem lizinga v primeru, da nekdo nima pogodbe za nedoločen čas ali pa je samozaposlen. Ponekod se to rešuje z dodatnim poroštvom, ali z višjim pologom.

Ponudbe imamo … Na kaj moramo paziti.

Tako kot so banke pričele z vsesplošnim pogojevanjem, so tudi lizing hiše “dopolnile” svoja pogojevanja. V zadnjem času je moč opaziti, da tako banke kot lizing hiše vse pogosteje poleg obveznega kaska pogojujejo tudi sklenitev zavarovanja za brezposelnost ali pa t.i. riziko življenjskega zavarovanja. Ponujajo t.i. pakete financiranja, ki že vključujejo določene produkte in ki jih ni mogoče obiti. Enostavno jih moraš imeti, ne glede na to ali jih dejansko potrebuješ ali ne. In kar je še potrebno vedeti… Ni najbolj pomembna cena avtomobila, temveč je najbolj pomeben strošek na prevožen kilometer. Dražji avto ima lahko torej nižji strošek na prevožen km, ker porabi manj, počasneje izgublja vrenosti ipd. Zato je izredno pomembno, da se naučimo ponudbe razlikovati med seboj in izluščiti pogoje, ki za nas niso primerni in pomenijo le dodatno finančno obremenitev. No in tukaj vam naj ne bo nerodno priznati, da potrebujete pomoč. Jaz sem vam na voljo.

No, naj vam zdaj na koncu še pojasnim, zakaj sem izbrala ravno to sliko – Peugeot 307 CC … Tudi jaz sem v preteklosti naredila vse možne napake, kar se avta tiče. Ženska pač. Avto mora biti lep, nov, če je brez strehe pa še bolje … Najela sem kredit za avto, kupila nov avto, še celo več. Kupila avto, ki je bil res nekaj posebnega (saj se vidi na sliki), zaradi česar sem ga potem tudi težko prodala (ja, tudi to se človek nauči). Je pa tudi res, da sem bila stara 26 let, ko sem se teh napak zavedla in sem jih začela spreminjati. Danes NIKOLI ne kupim novega avta, NIKOLI zanj ne najamem kredita ali lizinga in NIKOLI ne plačam zavarovanja na obroke. Ja, vsaka šola nekaj stane in najbolj pomembno je, da se iz nje nekaj naučimo.

In dragi prodajalci novih avtomobilov – vem, grozna sem. Delam vam anti-reklamo. A naj vas potolažim. Nočejo me vsi poslušati in bodo marsikateri še kar kupovali nove avtomobile na kredit ali liznig. Dela vam torej ne bo zmanjkalo. : )