“Hči me noče poslušat, čeprav brez moje pomoči ne more živeti!

Resnične zgodbe Revija LIZA

“Hči me noče poslušat, čeprav brez moje pomoči ne more živeti!

Pišem v imenu svoje hčerke. Stara je 30 let in ima dva otroka. Pred kratkim se je ločila. Ima minimalno plačo in je pred leti najela posojilo v švicarskih frankih za nakup stanovanja. Obrok znaša okoli 500 evrov. Ko je najemala stanovanjsko posojilo je imela višjo plačo.

Partner je bil takrat brezposeln, jaz pa sem morala biti solidarni porok. Trenutno so največji problem stroški stanovanja. Hčerka ima štirisobno stanovanje kjer živi sama z dvema otrokoma. Že sami stroški znašajo tudi do 300 evrov. Hči me noče poslušati, čeprav brez moje pomoči ne more živeti. Zanima me kaj bi lahko naredila s posojilom? Pripravljena sem sama najeti posojilo in za zavarovanje ponuditi hišo, katere solastnica sem. Hvala za nasvet. Majda

ODGOVOR:

Uh, ni hujšega kot to, da vas hči noče poslušati, medtem ko je pravzaprav odvisna od vaše pomoči. Pa vendar razumem vas in razumem njo. Zelo težko je priznati nemoč in napake, ki smo jih storili, pa četudi ne zaradi svoje krivde. Seveda pa ne morem najprej mimo tega, da ne poudarim kako nepravilen je bil postopek ob samem najemu posojila. Najeti ga v situacji, ko je eden od partnerjev brez službe, in v zameno za to kot solidarnega poroka vplesti svoje starše, je sila neodgovorno in precej sebično dejanje. Po drugi strani pa – zakaj pa ne, če ste starši na to pripravljeni? Sama zelo pogosto opozarjam kako nevarno je to in da na ta način v resnici ne pomagate svojemu otroku. Zakaj ne? Ker bi morali biti pri 30-tih letih že samostojni. Prav je, da jim pomagamo takrat, ko pomoč res potrebujejo, a to ne velja pri nakupu nepremičnine. Poleg tega pa še sprejeti takšno tveganje kot je najeti posojilo v tuji valuti. To opazko sem morala poudariti zaradi drugih, da se bodo iz te napake nekaj naučili, za vašo hčer pa je žal to že prepozno.

V zadnjih letih smo bili večkrat priča slabi volji posojilojemalcev, ki so najemali kredit v frankih. Ne samo, da se njihova glavnica kljub večletnemu odplačevanju ni bistveno zmanjšala, še vrednost nepremičnine je bila ponekod nižja kot pa je bila v času nakupa. In vprašanje je kako je v vašem primeru. To, da ste sami ponudili možnost najema novega posojila, ni optimalna možnost. Kako boste pa potem vi živeli? Doba financiranja bi morala biti bistveno krajša, kar pomeni, da bi bila obremenitev še večja. Poleg tega bi zastavljali drugo nepremičnino, ki je gotovo več vredna kot pa je vredno stanovanje. Vas smem vprašati zakaj vse to počnete? Enkrat je temu potrebno rečei ne. In to morate narediti še toliko prej, če vas hči ne želi poslušati. Ne smete ji dajati več potuhe, saj se mora sama postaviti na noge, sicer bo v prihodnosti doživela bistveno večji padec.

Kaj zdaj?

Kar nekaj možnosti imate na voljo, čeprav vaši hčeri verjetno ne bodo ravno po godu. Prva možnost je gotovo razmislek o prodaji stanovanja. Dejstvo je, da ta trenutek štirisobno stanovanje ni nujno potrebno. Je pa res, da je to nekaj najhujšega – zapustiti ta “luksuz” in iti v manjše stanovanje. Kaj bodo apa drugi rekli? Predvsem to nas navadno skrbi … Sicer so pa že sami stroški stanovanja bistveno previsoki. Trenutnih 800 evrov (obrok kredita in stroški) je absolutno previsok znesek. Veste kakšne prihodke bi morali imeti, da bi bilo to še znotraj finančnih okvirjev? Najmanj v višini 2.600 evrov!

Preden se lotite morebitne prodaje, je potrebno preveriti vrednost nepremičnine na trgu. Bi s kupnino poravnali vse obveznosti? Če vrednost nepremičnine ne bi bila dovolj visoka, je še vedno bolje to prodati in v zavarovanje ponuditi vašo nepremičnino, pri čemer se je potrebno zavedati, da bi morali na to pristati vsi solastniki. Druga možnost pa je oddaja nepremičnine. Gotovo bi lahko v trenutnem okolju našli cenejše stanovanje, tako z vidika najema kot stanovanjskih stroškov. Vaša hči vas je hote ali nehote vpletla v svoje življenje. S tem, ko nastopate kot solidarni porok, ste tudi vi odgovorni za plačevanje obveznosti. Če jih vaša hči ne bo zmogla, bo banka pozvala vas. Takrat pa ji morda ne boste mogli pomagati niti s tem, da pride začasno živet k vam. Žal nimate več veliko časa. Naj si vaša hči ne zatiska več oči pred realnostjo in takoj pristopi k reševanju situacije. Konec koncev ima dva otroka, ki si zaslužita varno prihodnost.