Enostaven sistem, ki pomaga odpraviti finančni stres

Budget

Enostaven sistem, ki pomaga odpraviti finančni stres

In večina izmed njih pravi, da bi nas o tem sistemu morali podučiti že v osnovni šoli. Zakaj? Ker je tako enostaven, ima pa neverjetno velik učinek – pomaga odpraviti finančni stres.

Sistem, ki je nastal na podlagi dolgoletnih izkušenj lahko začne uporabljati prav vsak. Takoj.

Zakaj sploh potrebujemo “sistem”?

Sama že zaradi področja, na katerem delujem, berem veliko knjig na temo osebnih financ. Največ jih je zagotovo napisanih na temo kako iz dolgov, kako privarčevati pri vsakdanjih stroških, kako do finančne neodvisnosti, svobode itn. In ko sem prebirala tovrstne knjige sem vsakič znova ugotovila, da nekaj pogrešam.

V prvi vrsti sem pogrešala izračun, ki bi mi povedal, kje sem danes, kot je na primer izračun finančne starosti, ki ga najdete TUKAJ. Saj veste … Vsak zase misli, da je višje na lestvici, kot pa je v resnici. : ) Potem pa sem pogrešala tudi predstavitev konkretnega, enostavnega sistema, ki bi temeljil na praktičnem primeru.

Ja, in ker ga nikjer nisem zasledila, mi ni preostalo drugega, kot da skušam sama priti do takšnega sistema, ki bo nam bo pomagal zmanjšati finančni stres. Torej ne glede na to ali smo samski ali vezani, imamo otroke ali ne, je naš cilj pokojnina, nepremičnina ali kaj drugega. Sama sicer takšnega sistema nikjer nisem našla, sva ga pa zato uspela razviti skupaj z Mitjo, mojim soprogom, ki prav tako že skoraj 20 let deluje na področju osebnih financ.

A pojdimo po vrsti …

Do tega sistema ne bi nikoli prišla, če se ne bi že toliko let srečevala z ljudmi, ki so nama zaupali svoje izzive in naju vzpodbudili k temu, da poiščeva nek univerzalen sistem, ki bi jim pomagal. Izzivi s katerimi so se soočali so bili namreč zelo različni. Najbolje, da si kar pogledamo nekaj resničnih primerov:

“Moj izziv je prihraniti denar… Ko mi partner nakaže del plače (kar je zelo lepo), ga meni 1-2-3 zmanjka, plačujem s kartico in nobena vsota se mi ne zdi velika … Sem šla iz ene skrajnosti, ko doma nismo imeli denarja – v drugo skrajnost – kjer ga imamo dovolj in mi je to skoraj samoumevno.” Darinka

“Želim si privarčevati en kupček denarja ‘za vsak slučaj’, katerega se ne bi rad dotikal, razen v skrajnih primerih in potem še en kupček, kateri bi me osrečeval, s katerim bi si nekaj privoščili in da se ne bi nikoli več bal ostati sam, le z nekaj evri v denarnici.” Željko

“Ne želim si več zaradi nepremišljenosti zapasti v dolgove. Opažam tudi, da imam preveliko težnjo po zapravljanju, redkokdaj mi ostane karkoli denarja – kolikor ga imam na razpolago, ga tudi zapravim.” Nataša

In še …

“Že dlje časa varčujem, a me je stanje na nepremičninskem trgu streznilo, da sem še daleč od želenega. Sem v precepu ali naj se za dolgo časa zakreditiram, vsekakor dalj, kot si želim. Ali naj še več let naprej varčujem, morda počakam na padec cen. Bega me dejstvo, da nihče ne ve, kako bo čez par let; bodo cene res padle, bodo krediti manj ugodni, bom imela dobro službo ipd.! Predstavljajte si moj finančni stres.” Majda

“Imel sem kredit za hišo, a sem potem ugotovil, da bi bilo treba preveč vlagati v njo. Hišo sem prodal in kupil delnice, ki so bile tisti čas najdražje (to vem danes) in posledično polovico tega izgubil.” Borut

“Moja plača ne zdrži celega meseca pa ne vem kje ga biksam. Ja, zavedam se da včasih kupim kakšno traparijo, lačni nismo, položnice so plačane, živimo lahko rečem da skromno, pa vendarle pogrešam, da bi mi od plače do plače ostal kak evro.” Sanja

Takšnih in podobnih primerov je v najini praksi že več sto, kaj sto, zagotovo več kot tisoč … Vsi tisti, ki danes že lahko rečejo: ADIJO, finančni stres, pa so si enotni: v kolikor bi vedeli kako ravnati s prvimi prihodki, torej kako razporediti denar, ko ga prvič prejmeš, pa naj si bo to v času študija (študentsko delo), štipendija, žepnina … bi bila situacija drugačna.

In končno … O kakšnem sistemu je govora?

O sistemu 3-VD oz. o sistemu treh vreč denarja. Uh, le kaj bi to bilo?

Nekaj nam že ime samo pove – imeti moramo tri vreče denarja, ki so si med seboj različne. Tako po svoji vlogi kot po velikosti. In ravno te tri vreče nam omogočajo, da lahko najprej postavimo močne finančne temelje in potem začnemo hoditi po poti do svojih ciljev.

Ne vem koliko primerov sem videla, kako recimo ljudje varčujejo za pokojnino (pustimo to, da varčujejo v čisto napačnih produktih) in potem ob prvi “finančni bombi”, ko se jim na primer pokvari avto ali še huje, so dlje časa bolni in imajo nižje prihodke, hitijo izplačevati navadno težko privarčevani denar. In mimogrede plačajo visoke stroške, davke …

Tako se oddaljijo od primarnega cilja in kar je še huje – si ga le redki ponovno zastavijo kot cilj in potem ne varčujejo več. Škoda, saj se nam z uporabo sistema 3 – VD to ne more zgoditi. V kolikor bi namreč svoje vreče polnili skladno s finančnim obdobjem v katerem se nahajajo, jim takšna “finančna bomba” ne bi povzročila stresa.

Sistem 3-VD nas uči, da vse svoje finančno premoženje razporedimo v eno od treh vreč denarja in med njimi vzpostavimo povratne povezave. Če uporabimo finančni jezik, govorimo o transakcijski, likvidnostni in naložbeni vreči. Kako velika mora biti posamezna vreča in kako jih polnimo je odvisno do tega kje smo danes. Ne moremo namreč imeti vsi enako velikih vreč, saj so naše potrebe drugačne. Je pa zelo veliko (vse pravzaprav) odvisno od tega kje smo danes (TUKAJ lahko tudi vi preverite, kje ste danes).

Zakaj je ta sistem tako drugačen?

Ker temelji na resničnih primerih. In to niso ljudje iz nam daljne Amerike, temveč gre za resnične ljudi iz Slovenije. To je zelo pomembno! Nič nam ne pomaga ameriški sistem, ko pa so njihov pokojninski, zdravstveni in šolski sistem popolnoma nekaj drugega kot pri nas. Prav nič nam ne pomaga tudi dokler bomo v Sloveniji ljudi, ki so pristali v osebnem stečaju obsojali. Saj veste, v Ameriki se s tem hvalijo. : ) Da ne govorimo o možnostih zadolževanja in tako naprej.

Bolj kot želja po finančni neodvisnosti ali svobodi, bi morala biti želja nas vseh, da živimo brez finančnega stresa. Da se pametno pomikamo skozi obdobja finančne starosti, kot sva jih z Mitjo poimenovala v najini knjigi ADIJO, FINANČNI STRES. Praktično vsi enkrat začnemo na začetku, v obdobju otroka, pri finančnih začetkih torej (in s tem ni prav nič narobe). V katerem obdobju ste danes vi lahko preverite TUKAJ. Potem pa je potrebno osvojiti le še sistem, ki vam bo pomagal preiti v naslednje obdobje.

Iskreno – vsem želim, da bi čimprej dosegli obdobje finančne zrelosti, a to je tema že za kdaj drugič. : )

P. S. Če bi sistem 3-VD želeli osvojiti med prvimi, pa sva vam z Mitjo pripravila nekaj posebnega. Več o tem izveste TUKAJ.