“Kako ostati nad gladino, ko imaš toliko stroškov?”

Resnične zgodbe Revija LIZA

“Kako ostati nad gladino, ko imaš toliko stroškov?”

Naša zgodba je takšna, da se družinske obveznosti iz meseca v mesec povečujejo, plače pa so enake. Živimo v stanovanjski hiši, na katero je vpisana hipoteka v višini 30.000 evrov, partner ima dodatni kredit v višini 10.000 evrov …

Tega sva vzela za nakup zemljišča (odplačilna doba približno še osem let) … Oba imava tudi limit, ki sva ga potrebovala, ko smo gradili hišo. Tudi zasebno sva si izposodila denar, in sicer 5000 evrov. Iz meseca v mesec se prebijava s tem, da imava kreditno kartico. Nujni stroški, ki morajo biti plačani, so vrtec, malica za predšolskega otroka, elektrika, mobilna telefona, zavarovanje, kredit, stroški vodenja računov itd. Kje so potem še stroški bencina, obroki za kurilno olje, hrano, vzdrževanje avtomobilov! Moja neto plača je 1000 evrov, partnerjeva pa 1100 evrov, kadar dela nadure. Težko je vse povedati, pa vendar je naš vsakodnevni problem denar. Kako se prebiti iz meseca v mesec. Trudiva se in iščeva izhod iz te jare kače, ki nima ne začetka ne konca, vedno ista pesem. To leto bi rada pokrila partnerjev limit, potem mojega, iščem rešitev pri stanovanjskih kreditih … Toda tu imam problem in premalo znanja, da bi ocenila, kaj bi bilo ugodneje. Zdaj plačujeva ogromne obresti pri avstrijski banki. Lahko bi še nadaljevala, vendar je vse težko spraviti skupaj. Prosim za vašo pomoč – kje naj sploh začneva? Hvala. Družina Gorenc

ODGOVOR

Ko začnemo enkrat takole prehajati iz kredita v kredit, limita v limit, posegati po karticah in drugih posojilih, je to zelo očiten znak, da delamo zelo narobe in da z načinom življenja presegamo svoje dejanske zmožnosti. To, da sta plači že dlje enaki, ne more biti razlog, da se obveznosti povečujejo in da se znova in znova zadolžujemo. Kadar se zanašamo na to, da se nam bodo prihodki v prihodnosti povišali in da bomo takrat poplačali vse obveznosti, se največkrat zalomi. Sledita šok in iskanje začasnih rešitev, največkrat pa se konča s finančnim zlomom. Da bi se temu izognili, je treba razmišljati in živeti drugače.

Kaj zdaj?

Začeti moramo pri sebi. Najprej si priznajmo, da smo za položaj v prvi vrsti krivi sami, potem pa poglejmo, katere napake iz preteklosti nas danes tako zelo dušijo, in določimo korake, s katerimi bomo začeli risati pot brez obveznosti.

Z možem preverita, kakšne so vajine obveznosti (kdaj se iztečejo, kakšne so obrestne mere, kakšen je skupni znesek obveznosti, mesečne obremenitve itd.), jih vnesita v tabelo in razporedita po velikosti. Od najmanjšega zneska do največjega.

Obenem preglejta bančne izpiske za zadnje tri mesece in se pogovorita o posameznih postavkah. Skušajta jih umestiti v glavne kategorije, kot so bivanje, otroci, trgovina, avto itd., da bosta videla, kje so večja odstopanja. Nemudoma sanirajta stroške, ki so nepotrebni – verjemita, vedno se najdejo, in si postavita mesečne omejitve pri posamezni kategoriji.

Na ta način bosta vidva prevzela nadzor nad denarjem in spremenila dosedanje ravnanje.

V prvem mesecu bosta tako naredila »sken« finančnega stanja in ugotovila, kdaj in kako lahko dosežeta zastavljene cilje. Takrat bosta šele lahko govorila o tem, katere obresti so visoke, kakšni bi morali biti vajini prihodki glede na vajine obveznosti in kakšen pravzaprav sploh je lahko vajin mesečni obrok, da vas finančno ne bo preveč obremenjeval. Mimogrede, zelo hitro bosta ugotovila, da je daleč najdražji limit, in ne kredit, ki ga imata v Avstriji. Kakorkoli, lotiti se morata osnovnih temeljev, potem pa se lahko ponovno oglasita in bomo videli, kako (če) naprej. Zakaj če? Ker mora biti človek za refinanciranje zrel, sicer naslednjega finančnega vozla ne bo mogoče odvezati.

In nikar ne čakajte na plačo. Še danes začnite delati drugače!