Pozor! Pazite se po-počitniškega bankrota!

Primeri iz prakse

Pozor! Pazite se po-počitniškega bankrota!

Bliža se poletje in z njim tudi zaslužen letni oddih. In tako kot se moramo vsako leto zaščititi pred nevarnimi sončnimi žarki, se moramo vsako leto zaščititi tudi pred po-počitniškim bankrotom. Obvezno preberite kako!

Predstavljajte si, da se vrnete iz dopusta… Lepo ste spočiti, polni energije, čudovitega izgleda in potem, ko pogledate stanje na vašem računu vas zadane… Kot strela z jasnega! Negativno stanje na vašem transakcijskem računu! In ko pogledate še dolg seznam neizvršenih plačil na kreditnih karticah, se zgrozite! V trenutku pozabite, da ste bili na dopustu, pozabite na vse lepe trenutke, saj je edina misel s katero se ukvarjate ta, s čim boste naslednjih 6 mesecev (ali več) plačevali položnice?

Da se vam to ne bi nikoli zgodilo, vam tokrat razkrivam kako se zaščititi pred po-počitniškim bankrotom:

1. Kar je najbolj pomembno! Načrtujte poletni oddih!

Vas že slišim: “Ana, pa ne mi že spet s tem načrtovanjem! A imam lahko vsaj enkrat letno mir? Pa ta je res nora. Ne morem verjet, da moram zdej načrtovat še dopust ….” No, saj vam ga ni treba, če se imate pod kontrolo in če vam je dovolj iti enkrat letno na dopust. Jaz osebno grem raje večkrat in pri tem nikakor ne želim biti odvisna od drugih ali bom lahko šla ali ne. Kaj to pomeni? Da bom šla na dopust četudi ne dobim regresa, ali pa vrnjene dohodnine, pa tudi neplačniki me ne bodo spravili iz tira (jaz sem namreč sama svoj delodajalec). To se namreč dogaja … Ljudje dopustov ne načrtujejo in potem jim en nepričakovan dogodek pokvari poletje. A ni to škoda? Vse kar bi jaz naredila na vašem mestu oz. kar dejansko delamo pri nas doma je to, da vemo kakšen letni budget potrebujemo za dopust (vključeni so izleti, pa daljša potovanja, pa letni dopust, smučanje itn.), poskrbimo, da imamo takšnega res na voljo in ga potem le še prerazporedimo. Tako že v naprej vemo koliko rabimo, bistveno prej to “našparamo” in potem samo gremo …

2. Nikar ne kupujte vsega, vsepovprek! Naj vas vaše velike oči in želje vaših otrok ne premamijo.

Joj, če kdo ve, vemo ženske, kako težko se je izogniti štantom in drugim trgovinicam na morju. Prvo zaradi sebe in potem še zaradi otrok … Prav spomnim se svojega otroštva in počitnic na morju. Ni bilo boljšega izleta, ko smo šli zvečer (ne vsak dan, hvala bogu) v mesto, hodili po štantkih in kako so se mi svetile oči ob vseh drobnarijah, igračkah (malih in velikih) … In potem se je začelo … “Mami jaz bi to. A lahkoooo? Tako je lepo. Pa jaz to res rabim. Pa vsi imajo …” Uh, težko je bilo. In seveda sem dobila tisto kar sem želela. Bravo jaz! No, to je bilo takrat … Pa je bilo to prav? Danes gledam na to drugače in tudi učim druge starše drugače. Menim, da prekomerno zapravljanje res ni potrebno in da gre v večini primerov res za potešitev neke enkratne želje, ki še prehitro mine. Na igrače in drobnarije pa tudi še kako hitro pozabimo. Prav grozno.

3. Izogibajte se plačevanju s kreditnimi karticami, saj s tem odlagate svoje finančne obveznosti!

Kreditne kartice vam obenem onemogočajo nadzor nad vašim osebnim proračunom. Hitro se vam lahko zgodi, da prihodnji mesec ne boste imeli dovolj finančnih sredstev s katerimi boste poplačali nastale obveznosti. Priznam, da je res enostavneje iti na dopust s kreditnimi karticami. A če že gremo, potem moramo iti s takšnimi, kjer je njihovo stanje odvisno od tega koliko denarja nakažemo gor. In nikakor ne s takšnimi, kjer nam bodo potem naslednji mesec obrok odtegnili iz računa … verjemite mi, to je svoboda na dopustu.

4. Ne prehranjujte se samo v restavracijah.

Predstavljajte si kolikokrat bi morali plačati že samo za tri obroke dnevno, v obdobju enega tedna. Kar 21 krat! Verjetno veste koliko vas stane povprečen obrok in če to zmnožite z 21… Ja, gotovo ni malo. In to “samo” za hrano. Pogostokrat popotniki svetujejo, da se skušamo prehranjevati bodisi v lokalnih restavracijah (tam kamor zahajajo domačini), bodisi si skušamo kuhati tudi sami. Hrana je namreč ena največjih postavk, tudi sicer, ko smo doma in tukaj prepogosto po nepotrebnem zapravimo preveč denarja.

5. Ne tekmujte s svojimi znanci, prijatelji!

Socialna omrežja kot je npr. Facebook delajo čudeže… Zjuraj na terasi v miru pregledujete poročila, vreme, sproti malce preverite kaj se dogaja na Facebook-u, kaj delajo vaši znanci, prijatelji… Pregledujete njihove številne slike z vseh mogočih dogodkov, kje vse so bili, kje vse so zapravili… In seveda se takoj želite pohvaliti tudi vi…. Pozor! Nikar ne počnite tega! Vi veste kam vas lahko nenadzorovano zapravljanje pripelje in tja si gotovo ne želite iti!

In da bo zaščita pred počitniškim bankrotom trajala veliko dlje kot najboljša krema za sončenje, se na počitnikovanje res dobro pripravite. Kako? Enostavno načrtujte pravočasno.

Čudovit oddih vam želim!