“Skrbi me, da bi se kje zalomilo, a me mož ne razume.”

Resnične zgodbe Revija LIZA

“Skrbi me, da bi se kje zalomilo, a me mož ne razume.”

Z možem in dvema otrokoma živim v lastni hiši, ki sva jo zgradila s pomočjo stanovanjskih posojil (vsak ima svoje posojilo). Sama sem zaposlena v šolstvu in imam približno 1.400 evrov prihodkov, mož pa ima svoje podjetje. 

Če sem čisto iskrena, ne vem kakšni so njegovi prihodki, saj se o tem sploh ne pogovarjava. Tudi ne vem, kako posluje podjetje, ker se o tem ne želi pogovarjat. Enostavno imava določeno, katere obveznosti kdo plačuje, in tako živiva že vrsto let. Jaz plačujem svoje posojilo, hrano, šolo, oblačila, mož pa svoje posojilo in položnice. Ker občasno zamujamo pri plačilu položnic in mož zamuja pri svojem posojilu, me skrbi, da bi se kje zalomilo. Glede na prihodke, ki jih imam, seveda ne morem vsega kriti, če pa mu to omenim, hitro dobim očitek, da ne znam delat z denarjem. Prosim za nasvet, kaj naj naredim, saj vem, da tako dolgo ne bo šlo. Marijana

ODGOVOR:

Vaše skrbi so popolnoma upravičene in res je verjetno samo vprašanje časa, kdaj lahko pride do finančnega zloma. Takšen način življenja, kjer partnerja ne poznata finančne slike drug drugega in kjer niti ne vesta, s kakšnimi prihodki razpolaga družina, ni zdrav ali zrel način življenja. Pravzaprav je po mojem mnenju na dolgo progo prav uničujoč. Sama si nikakor ne predstavljam takšnega načina življenja. Kako sploh lahko živite na ta način? Kako se dogovorite kdo bo plačal katere položnice? In kaj, ko soprog ne utegne plačati “svojih” obveznosti? Kako potem odreagirate? Že to, da sta najela vsak svoje stanovanjsko posojilo, ni bila najboljša poteza … Eno iz vidika stroškov, drugo pa zato, ker sta potem oba obremenjena s krediti. Navadno celo navzkrižno – še celo drug drugemu osebni porok. Zakaj sploh takšne odločitve? Navadno zaradi tega, ker nam na banki tako svetujejo – napačno. Ko izhajajo iz kreditne psosobnosti.

Kaj zdaj?

Najprej sledi OBVEZEN odkrit pogovor in pregled družinskega proračuna. Brez tega ne bo šlo. Ne morete živeti skupaj in ne vedeti kako podjetje moža deluje, koliko prihodkov ustvarja, koliko ima zaposlenih in kakšne prilive mora zagotavljati, da jim lahko izplača plače itd. Kaj, če ima dolgove o katerih ničesar ne veste? Kaj bi se zgodilo, če bi vaš soprog zbolel in ne bi mogel več opravljati svojega dela? Kako boste takrat plačali vse obveznosti, še posebej zaposlenim?  Že sami občasno občutite pomanjkanje denarja in zamujate s plačili obveznosti. To se bo le še poglabljalo, v kolikor takoj ne boste pristopili k reševanju situacije. Nujno je treba nekaj ukreniti. Vaš mož mora vedeti koliko prihodkov vaša družina mesečno potrebuje, ustvarjati morate začeti finančno rezervo in kar je najpomembneje – začeti se morate o tem pogovarjati. Ja, žal ne bo šlo brez pogovorov. Vem, to bo zdaj najtežje. Zelo razumem vašega soprogoa – ni hujšega, ko moraš skrbeti za posel, zaposlene, skrbeti za to, da ti naročniki plačajo … In kako težko je bližnjim priznati, da nam v življenju ne gre najbolje in se moramo zdaj o tem pogovarjati. Še posebej to velja za moške, pa če to priznajo ali pa ne. Ego je njihov največji sovražnik in ravno zaradi tega ega lahko na koncu izgubimo prav vse.

Brez skrbi, za začetek je dovolj pregled mesečnega stanja. Ja, tudi brez vodenja proračuna ne bo šlo, a to tako že veste, kajne? Vsaka sprememba po dolgem času je težka, pa vendar gre v vašem primeru za vprašanje obstoja celotne družine. In kot sem sama že večkrat rekla svojim strankam: finance so še kako pomembne in so odraz (ne)zaupanja. Razmislite o tem!