Veste, koliko lahko zapravite brez slabe vesti?

Budget

Veste, koliko lahko zapravite brez slabe vesti?

Ste se že kdaj vprašali, kakšen je sploh vaš budget, ki ga imate na voljo za oblačila in obutev? Imate kdaj slabo vest, ko si privoščite nekaj zase, medtem ko veste, da bi potrebovali kaj drugega?

Kaj pa naslednja situacija: partner vas vpraša: »A to imaš pa novo?« Vam je to znano? Verjetno se spominjamo svojih izgovorov v slogu, da imamo to obleko, te čevlje, pa res že zelo dolgo … Da se vidi, kako nas le bežno opazuje in tega ni opazil že prej …

Skratka, trudimo se ga prepričati, da to res ni novo in da bi res potrebovale kaj za obleči, ker ničesar nimamo (kljub polnim omaram). In to nam nekako uspeva, dokler na svet ne pridejo otroci … Če kdo, so oni tisti, ki najprej opazijo neko novo stvar in katerim res ne želimo ničesar prikrivati. Se strinjate?

Ja, ženske smo pač takšne. Za oblačila in obutev dokazano porabimo več denarja kot moški. Pa bi morale imeti zato slabo vest? Nikakor, če smo znotraj okvirjev in za to nimamo limita ali pa kreditnih kartic. In ti okvirji so odvisni od naših prihodkov, potreb, od narave našega dela, naše življenjske vloge in od tega, kakšne smo že po naravi. Ali smo zapravljivke ali pa nam gre denar težje iz rok …

Sama lahko povem, da sodim med tiste, ki si zelo rade ogledujejo, preizkušajo, predvsem opazujejo, a le redko kupijo. Kako mi to uspe? Poslužujem se prav posebnega trika, ki vam ga zaupam v nadaljevanju današnjega zapisa …

A gremo lepo po vrsti … Najprej z malce zelo zanimive statistike za nas ženske.

32 % žensk ima v svoji omari več kot 25 parov čevljev

ČEVLJI SO NEKAJ, ZA KAR ŽENSKE ZAGOTOVO PORABIMO VELIKO DENARJA.

Obstaja kar nekaj raziskav, predvsem v ZDA, ki nam postrežejo z zelo zanimivimi podatki. Pa si jih poglejmo nekaj:

 • Povprečna odrasla oseba med 25. in 34. letom starosti porabi 161 USD / mesec, med 35. in 44. letom pa porabi 209 USD / mesec. Pri čemer je pomemben podatek, da povprečna plača v ZDA znaša malo manj kot 4.000 USD.
 • Vrednost omare naj bi znašala med 1.000 in 2.500 USD. Od tega naj bi imele ženske za kar 600 USD oblačil, ki jih ne uporabljamo in na katerih se praktično nabira prah. No, na tem mestu si upam trditi, da vrednost omar v Sloveniji ni kaj dosti manjša.
 • Ženske naj bi za oblačila porabile 76 % več kot moški.
 • Kar 32 % žensk ima v svoji omari več kot 25 parov čevljev.
 • Ženske naj bi za oblačila in obutev v svoji odrasli dobi porabile 125.000 USD.
 • So vas številke presenetile? Mene ne, saj smo to enostavno me, ženske.

Rekord kar 800 evrov na mesec za oblačila

Naj vam zaupam eno od resničnih zgodb. Pred leti je k meni na posvet prišla gospa, ki je na mesec za oblačila zapravila kar 800 evrov! To je bil rekord, s katerim sem se srečala v vseh teh letih. Največja izziva pri vsem tem pa sta bila predvsem naslednja dva:

 • gospa je živela iz meseca v mesec in sploh ni vedela, zakaj je tako (preprosto ni imela občutka, da za oblačila toliko zapravi, nobenega nadzora ni imela nad denarjem) in
  čeprav je toliko porabila za oblačila, je imela še vedno občutek, kot da še vedno nima nič za obleči.
 • Vem, žalostno, pa vendar resnično. Ženske slabo voljo pogosto kompenziramo z nakupovanjem. No, ali pa s hrano. Ne eno ne drugo ni prava rešitev. Ko gre za oblačila, je finančna posledica nespametnega nakupovanja lahko usodna. Tako usodna, da nas pripelje do blokiranih računov (ja, tudi to so resnične zgodbe).

Končno … Koliko na mesec lahko zapravimo za oblačila?

Tako kot sem pred časom že pisala o pravilu 10 : 10 : 80, obstaja tudi priporočljiv odstotek za oblačila. Ta znaša nekje 5 odstotkov naših prihodkov. In zdaj si lahko hitro izračunate, kaj pomeni, če vaši prihodki znašajo 1.000, 2.000, 3.000 evrov.

Zdaj je gotovo katero od vas prešinilo: »Kako prosim? 5 % mojih prihodkov? Pa saj to ni nič!?«

Vem, 5 % naših prihodkov ni prav veliko, še posebej, če delujemo v poslovnem svetu, kjer moramo biti vedno urejene, se oblačila resnično hitro obrabijo (še posebej čevlji) … Pa vendar se moramo zavedati, da smo me tiste, ki razporejamo svoj denar in če ga bomo za oblačila namenile več od priporočljivega, moramo nekje nekaj odvzeti, sicer bo naš račun klical na pomoč. Tega si pa gotovo nobena od nas ne želi, kajne?

Kako budget maksimalno izkoristiti?

Kadar imamo določene okvirje, je pomembno, da jih maksimalno izkoristimo. Pa si poglejmo nekaj namigov, kako to naredimo pri oblačilih in obutvi:

 • Redno pregledujmo omaro (najmanj dvakrat letno). Še posebej, ko gre za prehod med hladnejšimi meseci in poletjem. Marsikaj se bo našlo in hitro bomo ugotovile, da imamo štiri oblekice rdeče barve, troje črnih hlač, dvojne črne čevlje itn.
 • Glejte na kakovost, ne le na količino. To velja za stvari, ki jih bomo nosile dlje časa.
 • Včasih nam ni treba kupiti, lahko si izposodimo. Posebni enkratni dogodki so že sami po sebi stresni in prav škoda je zapraviti več 100 evrov za nekaj, česar ne bomo več uporabile ali pa bomo to nosile zelo, zelo redko.
 • Iz druge roke. Za to ste gotovo že slišale in marsikatera je tam že našla kakšen prav poseben kos oblačila. Pred časom sem se pogovarjala z gospo, ki je imela resnično lepo obleko in se je prav pohvalila, da je nakup opravila v eni od teh trgovin.
 • Popusti, popusti. Izkoristite jih res samo za nakup, ki je nujno potreben, sicer ne boste privarčevale 50 odstotkov (kolikor je napisano na etiketi), temveč boste zapravile 50 odstotkov več, kot bi jih sicer, če tega ne bi kupile.
 • Delajte si seznam. Vsakokrat ko ugotovite, da je neko oblačilo treba zamenjati in je že odslužilo svoje, ga dodajte na seznam za takrat, ko se odpravite načrtovano po nakupih.

Dejstvo je, da ko se boste enkrat naučile nadzorovati svoja čustva, ko boste vzpostavile sistem in si določile budget, boste veliko bolj sproščene in si boste kupile stvari, ki vam bodo res dolgo, dolgo služile.

Za konec pa še minitrik, ki ga uporabljam jaz …

Priznajmo si, da je dober občutek, ko oblečeš novo obleko, ko obuješ nove čevlje … A da bo ta občutek resnično trajal in nas ne bo zapustil čez dan ali dva, vam priporočam, da upoštevate naslednji trik.

Ko boste šle naslednjič v trgovino in vam bo nekaj res padlo v oči, to poskusite, se poglejte v ogledalo in potem … Naredite tisto, kar je najtežje …

Lepo se zahvalite prodajalki, vrnite to oblačilo in odidite domov.

Prespite noč ali dve in se vprašajte, kako se počutite – bo šlo brez tistega oblačila, brez tistih čevljev ali ne?

Boste videle, prav zadovoljne boste, ko boste ugotovile, da bi šlo spet le še za en impulzivni nakup. : )

In ne pozabite – tudi glede nakupovanja oblačil ste nepremagljive!